Замърсяването може да има драматичен ефект върху живота и ефективността на оборудването, което води до повишена степен на износване и повреда, загуба на надеждност и намалена ефективност на оборудването.

Замърсяването на смазочен продукт може да се прояви в редица и различни начини, но крайният резултат почти винаги е по-кратък от очаквания живот на компонентите поради износване, корозия или отлагания. Тези фактори могат да увеличат оперативните разходи чрез съкращаване на живота на оборудването и съкращаване на живота на смазката. Като резултат, поддръжката на инсталацията или машините ще изисква по-честа смяна на компоненти.  Следователно, замърсяването може в крайна сметка да доведе до увеличаване на експлоатационните разходи на оборудването.

Замърсяването на смазочен продукт също може да повлияе негативно на оборудването и производителността му, като се налага оборудването да работи с по-ниски скорости, с намалена ефективност или с по-висок разход на енергия.

ТРИ ЧЕСТИ ВИДА ИЗНОСВАНЕ ПРИЧИНЕНИ ОТ ТВЪРДИ ЧАСТИЦИ

Замърсяването на системата е различно и в много форми – най-лошият вариант е когато замърсителите са твърди частици и вода, докато по-малките замърсители  са утайка, лак, сгъстен въздух и други течности като химикали или горива. В тази статия ще се съсредоточим основно върху твърдите частици.

Тези частици могат да идват извън системата – като например пясък и мръсотия – или генерирани вътре в системата – като ръжда, износване на метални частици или метални фини частици.

Замърсяването от твърди частици може да доведе до три основни типа износване на оборудването и компонентите:

1. Абразивно износване

Повечето частици са по-големи от смазочния филм, който създава смазочният материал. Това означава, че частица ще влезе в контакт с метални части, дори когато има подходящо смазочно фолио. Твърдите частици действат като абразив, подобно на шкурка и могат да отстранят метал от повърхността на компонента. Този абразиран метал, от своя страна, създава повече частици, които продължават да влошават това състояние.

2. Износване от умора

Както при абразивното износване, силата на натоварването се пренася през частицата в металната повърхност. Тогава силата може да доведе до „микро вдлъбнатина“ върху металната повърхност на компонента. Тъй като компонентът преминава през различните си цикли на работа, тази „микро вдлъбнатина“ преминава през натоварени и ненатоварени цикли, които могат да доведат до образуване на пукнатини. В крайна сметка, може да се счупи малко парче метал. Тази загуба на метал при повърхността се нарича раздробяване (питинг) и крайният резултат е получаване повреда на компонент като целостта на металната повърхност е унищожена.

3. Ерозионно износване

Частиците се удрят в повърхността на компонента, бавно разяждайки материала и променяйки оригиналното машинно прилягане на компонента. Например, ако абразивните частици текат с течност, като хидравлична течност и те се натъкват на тесни отвори, абразивните частици могат да отстранят малки количества от околните метални компоненти. В крайна сметка, това компрометира прилягането и може да доведе до течност теч и загуба на обща оперативна ефективност.

С увеличаване на броя на твърдите частици, скоростта на износване на механизмите също ще се увеличава. Предизвикателството е да се определи колко твърди частици съществуват в една система и след това да се направи план за контрол на навлизането на частици в системата и също генерирането на частици от системата.

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ЗАМЪРСЯВАНЕТО?

Компаниите, които искат да сведат до минимум замърсяването, трябва да проучат техните операции за идентифициране на области, в които може да има замърсяване.

Всеки път, когато лубрикантът се прехвърля от един резервоар или контейнер към друг контейнер или резервоар, има потенциална опасност от замърсяване. Трябва да се предприемат процеси, които поддържат чистотата на течностите по време на пълнене и прехвърляне. В зоните на пълнене не трябва да има вода и отломки, а помпите и маркучите трябва да бъдат чисти. Инструменти, като пистолети за грес, трябва да се почистят преди и след всяка употреба, за да сте сигурни, че няма замърсявания в дюзата. Филтрите също трябва да се съхраняват и поддържат правилно. Всеки танк, барабан, трансферна помпа, маркуч, клапан и контейнер е източник за потенциално замърсяване и трябва да има процес на „поддържане на чистота“ и контрол на замърсяването. Избягването на замърсяването е по-лесно и по-евтино от отстраняването след като се е случило.

Поддържането на системите без замърсявания не е просто техническо изискване, а и начин на поведение. Компаниите трябва да възприемат култура, която набляга на правилната поддръжка и процедурите за чистота. Правилното и непрекъснато обучение на персонала е от съществено значение. Цялата организация трябва да приеме контрола на замърсяването като стратегическо решение за бъдещото развитие.