С цел да подобри безопасността на туристите и да популяризира маршрута, кампанията подобрява инфраструктурата на маршрута Е8 с 460 поставени указателни табели

Простирайки се на около 420 км, маршрутът Е8 разкрива част от сърцето на Родопите, като постепенно показва чудните гледки на този специален регион.

Преди старта на инициативата в над 90% от маршрута липсваха указателни табели, a туристите разчитаха единствено на оскъдната червено-бяла маркировка по дърветата, която играеше ролята на единственото упътване по маршрута. За по-неопитните тази маркировка е крайно недостатъчна.

Водени от мисията да насърчат устойчивия туризъм, минерална вода Велинград Alcalia и сдружение „Байкария“ си поставиха смелата цел да маркират и почистят значителна част от маршрута Е8. Като част от инициативата бяха поставени 460 информационни табели, стратегически разположени в рамките на 124 километра, което обхваща приблизително една четвърт от целия маршрут Е8. Амбициозната кампания цели да подобри инфраструктурата на маршрута и да повиши безопасността и преживяването на туристите, като същевременно популяризира природните чудеса на Родопите и живописния маршрут Е8.

Инициативата се простира и отвъд физическите подобрения на Е8. Специално създаденият сайт https://e8.velingradvoda.bg/ служи като ценен източник на информация за туристите, планиращи да обходят маршрута. Сайтът предоставя изчерпателна информация, включително фотогалерия и безплатен GPS трак. Уебсайтът разполага с карта на маршрута, на която са отбелязани реални места като места за почивка, хижи, чешми и други полезни обекти. Тези места биват добавяни от туристи, преминаващи маршрута, което гарантира актуалността на информацията. Всеки турист, желаещ да подкрепи мисията на инициативата, може да допълни интерактивната карта в сайта с нови места за отдих, чешми, хижи или други видове подслон, като по този начин ще помогне на всеки следващ, решил да обходи маршрута.

„Инициативата да облагородим маршрута Е8 олицетворява сантимента ни към Родопите и ангажимента ни да осигурим спокойни и сигурни туристически преходи, като насърчим хората да опознаят още повече маршрута и необикновените кътчета на Родопите”, споделя Савина Паликарева, маркетинг мениджър на минерална вода Велинград.

“Като бранд, произхождащ от сърцето на Родопите, ние носим любовта към природата в себе си и през годините сме се обвързвали с много каузи, свързани с това. Надяваме се с приноса си към тази инициатива да насърчим чувството за общност сред туристите и да превърнем каузата в обществена като популяризираме и този невероятен маршрут.”, разказват още от Велинград Alcalia.

Откакто съществува, дейността на сдружение “Байкария” е посветена на опазването на природата и устойчивия туризъм. Организацията постоянно полага усилия за подобряването на пешеходните и велосипедни маршрути в Родопите.

“Инициативата на Велинград Alcalia заслужава адмирации, защото по този начин значително ще бъде подобрена ориентацията по международния маршрут Е8, което от своя страна ще улесни преминаването му и ще направи преживяването много по-пълноценно и приятно. Указателните табелки са монтирани през равни интервали по протежение на маршрута и дават информация за отдалечеността (измерена във време) до последващите обекти по посоката на движение, както и насоки към населени места и интересни обекти, разположени в близост.

Наличието на тези табели ще подобри и безопасността на маршрута. Надяваме се, че инициативата ще продължи в бъдеще и цялостното обезпечаване на трасето на Е8 с информационни табели ще го превърне в популярен и предпочитан пешеходен маршрут, даващ достъп до едни от най-красивите кътчета на България.”, споделиха от сдружение “Байкария”.

Допълнителна информация за маршрута, цялостна интерактивна карта и информация за елементите по пътя на Е8, ще откриете на сайта https://e8.velingradvoda.bg/.

За минерална вода “Велинград ALCALIA“:

Натурална минерална вода “Велинград ALCALIA“ извира от Родопите – най-мистичната и магнетична планина в България – люлка на едни от най-красивите народни песни и легенди, пазител на древни български традиции и обичаи, символ на българския дух и жажда за свобода. Родопите са и дом на голямо разнообразие от животински видове, планината е известна с невероятно богатото си биоразнообразие и дивата си живописна природа.

Произхождайки именно от душата на Родопите от цели 1200 м дълбочина, натурална минерална вода “Велинград ALCALIA” носи в себе си заложена чистота и любов към природата. Чрез  различни инициативи като  тази  компанията се стреми да остави своя принос в подпомагане възстановяването на основните екологични процеси в Родопите и развиването на нова зелена икономика в района.

За сдружение “Байкария”:

Сдружение „Байкария“ е неправителствена организация, която вече 18 години пътешества из планините в България и по света и развива успешно множество инициативи – създаване на мрежа от велотрасета и пешеходни маршрути в Родопите, маркиране на повече от 1000 км горски пътища и пътеки, организиране на приключенски лагери за деца и младежи, издаване на карти и пътеводители.