Европейската комисия ще пропусне крайния срок за изпълнение на Eвропейската гражданска инициатива „Край на клетките“ 

На 4 октомври, Световния ден на животните, изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия – Марош Шефчович, изпрати писмо до членовете на Европейския парламент, в което посочва, че Европейската комисия няма да изпълни изцяло законодателните си реформи в областта на хуманното отношение към животните.  

Намерението на Комисията под ръководството на Урсула фон дер Лайен е в оставащата част от този законодателен мандат, който приключва през следващата година, да продължи само с едно от четирите обещани законодателни предложения за хуманно отношение към животните, което да бъде за транспортирането на живи животни.  

Преди това Шефчович беше заявил, че „хуманното отношение към животните е и ще остане приоритет за Комисията“, а председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, беше казала: „Ако това е важно за европейците, то е важно и за Европа“. Този обрат обаче, означава, че Комисията ще наруши обещанието си да представи предложения за ЕГИ „Край на клетките“ в съответствие с исканията на 1,4 милиона европейски граждани до края на 2023 г.  

Ангажирането на Комисията, че ще „продължи да работи“ по останалите предложения, включващи животните, отглеждани за търговски цели, хуманното отношение към животните и умъртвяването, идва с голямо разочарование за гражданското общество и милиони граждани.  

Международната организация за защита на животните, ЧЕТИРИ ЛАПИ, е изключително разочарована от забавянето на реформите в областта на хуманното отношение към животните.  

Джо Моран, директор на Бюрото отдела за европейска политика на ЧЕТИРИ ЛАПИ, заяви: „През май 2020 г. Комисията обяви, че това преразглеждане ще се случи преди края на мандата и все пак това съобщение показва, че в момента те са настроени да не го изпълнят. Изключително разочароващо е, че те не спазват думата си. Ще настояваме за гаранция, че останалите мерки ще бъдат изпълнени възможно най-скоро.  

„Въпреки това, всеки провал на Европейската Комисия да представи предложените мерки за постепенно премахване на системите за отглеждане в клетки в съответствие с успешната гражданска инициатива „Край на клетките“, повдига сериозни въпроси относно Европейската гражданска инициатива като демократичен инструмент.   

„Цялото законодателство на ЕС в областта на хуманното отношение към животните отчаяно се нуждае от реформа и по-нататъшното забавяне ще означава допълнително страдание за милиони животни в ЕС. Фактът, че подобна яснота относно моментната им позиция  идва точно на Световния ден на животните, само добавя обида към вече нанесената вреда. Това не е достатъчно.“  

Европейските избори ще се проведат между 6 и 9 юни 2024 г.  

ЧЕТИРИ ЛАПИ:

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер и приятели, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки и орангутани, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Франция, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения. www.four-paws.bg.