България завърши европейското първенство по вдигане на тежести в албанската столица Тирана с най-гръмкия си успех през XXI век. Националите спечелиха първо място в отборното класиране – вече не само при мъжете, както миналата година, а и в общата подредба, което не се бе случвало в историята на родното вдигане на тежести, съобщиха от федирацията ни.

Пет титли в общо десетте мъжки категории, 8 медала – 5 златни, 1 сребърен и 2 бронзови само в двубоите, като общо с тези в отделните движения, отличията на страната ни набъбнаха до феноменалните 23, от които 13 златни.

В класирането по нации България стана убедителен победител, както по брой медали, така и по брой титли и при мъжете, и в общото подреждане. Успехът се засилва от факта, че страната ни участва само с 13 състезатели, а изпревари държави с по 17, 19, че и 20 представители.

На изминалото първенство в Тирана шампиони станаха Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов, вицешампион е Карлос Насар, а Габриел Маринов и Божидар Андреев грабнаха бронз. Дениз Данев се нареди четвърти, а Васил Маринов е пети в двубоите. В състава на селекционера Иван Иванов на това европейско имаше трима дебютанти, двама от които се върнаха с медали, единият дори със злато.

„Историческият успех в Албания е два пъти по-ценен, защото е въпреки цялата агресия срещу националния отбор и специално срещу Иван Иванов. Те бяха без подкрепа, без дори разбиране на многото проблеми, стоварили се връз тях напоследък. Наложи се да платим с лични средства участието на световното за мъже м.г., след това отказахме домакинство на европейското, както и участие на младежкото световно, което ни лиши от няколко медала. Поздравявам състезателите, старши треньора и останалите от щаба, които бяха подложени на безпрецедентен и непредизвикан натиск в последните месеци. А може би трябва да поздравим и Неделчо Колев, който след всичко сторено дотук срещу щангите в последната година, излезе да награди българските медалисти сега в Тирана,“ смята Ариф Маджид, избран за президент на Българската федерация и все още невписан в съда заради юридически хватки вече повече от година.   

За последно петима шампиони България има през 1992 година в унгарския град Сексард, когато Севдалин Минчев, сегашният национален треньор Иван Иванов, Николай Пешалов и Йото Йотов печелят в първите 4 категории, а Кольо Колев добавя златото при най-тежките. Там титлата на Пешалов е паметна, защото е спечелена с успех над феномена Наим Сюлейманоглу, който макар и по лично тегло е победен. 

Най-значимият български успех на европейско първенство е през 1987-а в Реймс, когато седмина национали печелят злато – Севдалин Маринов, Митко Гръблев, Стефан Топуров, Михаил Петров, Александър Върбанов, Асен Златев в първите шест поредни категории и покойният вече Антонио Кръстев при супертежките. БНР