Днес, 01.10.2023 г., в парк „Гео Милев“ на столичния район Слатина, се състоя официалното откриване на паметника на футболната легенда Георги Аспарухов – Гунди.

Организатори на събитието са членовете на Инициативния комитет „Привърженици на ФК Левски“, тяхната благотворителна Асоциация „Levski Family“ и район Слатина.

Специални гости на събитието бяха  някои от родините на Гунди – сестра му Лидия, нейният съпруг, волейболистът Димитър Каров, племенницата му Мария и двете ѝ деца.

Сред поканените бяха и представители на няколко от големите родни клубове, както и  на Министерството на културата, Столична община и Столичния общински съвет.

Паметникът на Гунди представлява бронзова статуя с височина от над 2 м. и изобразява централния нападател на сините в характерната му поза в атака.

Припомняме, че първата копка на монумента бе направена през месец май тази година, а реализацията на цялата инициатива отне на организаторите почти три години. Идейното предложение за изграждане на паметник на Георги Аспарухов е на Инициативния комитет „Привърженици на ФК Левски“. Първоначалната идея е в двора на къщата на футболиста да бъде изграден негов бюст. По предложение на кмета на район Слатина Георги Илиев се взима решение за по-мащабен проект и изграждането на паметник в цял ръст. Архитектурната част е изпълнена от арх. Николай Петков, а автор на скулптурата е Любомир Григоров. Финансирането на проекта е осигурено изцяло чрез дарителската кампания, организирана от фен-клубовете на столичния тим.

Съоснователят на Асоциация „Levski Family” Милен Панайотов се обърна към гостите с думите:

„Присъстваме на един величествен момент не само в историята на „Левски“, а в историята на България. Благодаря на хилядите, дарили средства и трус за осъществяването на този грандиозен проект. Благодаря и на фен-клуб „Редута“, защото те бяха инициаторите на всичко това. Благодаря и на всички останали фен-клубове, които се включиха в инициативата.“

„Благодаря на всички, които сте тук. На всеки един, който допринесе това нещо да може да се случи. Благодаря и на скулптора Любомир Григоров, който направи тази фантастична скулптура. Благодаря на фен-клуб „Редута“, на НК на привържениците на ФК „Левски“. Надавам се да опазим този паметник. Надявам се гражданите, които минават оттук да дойдат само да се поклонят пред този гений. Защото, когато Гунди си е отишъл от този свят, аз не съм бил роден, но той продължава да е жив във всички нас. Завинаги.“, каза  г-н Георги Илиев.

***

Георги Аспарухов Рангелов (Гунди) е роден в кв. „Редута“, София, на 4 май 1943 г. През 1960 г., когато е приет в първия отбор на „Левски“, Гунди е едва на 17 години. Дебютира през пролетта на същата година, а първия си гол отбелязва на 28 септември срещу „Ботев“ в Пловдив (1:1). От есента на 1961 до есента на 1963 г. играе в „Ботев“, където отбива военната си служба и става носител на Купата на България през 1962 и вицешампион през 1963 г. След като се завръща в „Левски“, печели три шампионски титли през 1965, 1968 и 1970 г. и три купи на страната през 1967, 1970 и 1971 г. Последният му мач в първенството е на 28 юни 1971 г. срещу ЦСКА (1:0), a последният му гол е на 13 юни 1971 г. срещу „Етър“ във Велико Търново (1:1). Играе в 247 мача (200 за „Левски“ и 47 за „Ботев“) за първенството, в които отбелязва 150 гола (125 за „Левски“ и 25 за „Ботев“). Има участие в 36 мача (28 за „Левски“ и 8 за „Ботев“) и вкарва 20 гола (16 за „Левски“ и 4 за „Ботев“) за Купата на България (тогава – „Купа на Съветската армия“). През 1964/1965 вкарва 27 гола за „Левски“, с които става голмайстор на страната за сезона. През 1965 г. е избран за спортист и Футболист № 1 на България. Печели и купата за индивидуално спортсменство. През същата година е на осмо място в класацията за престижната награда на сп. „Франс футбол“ – Златната топка.