Сребърната медалистка от Световната купа по шахмат Нургюл Салимова в неделя трябва да изиграе първата си партия след големия успех в Баку.

Тя ще участва на 27-ото отборно шахматно първенство за жени в Дуръс, Албания, като ще представя тима на унгарския Гаруда Айка БСК с капитан Чаба Балог.

Българката, която е с коефициент ЕЛО 2424, ще играе на трета дъска за своя отбор на шампионата, който се открива на 30 септември, а срещите започват на 1 октомври.

На първа дъска е гросмайстор Бела Хотенашвили от Грузия с ЕЛО 2480. На втора е Тан Тран Хоан от Унгария (2398). Останалите две шахматистки в състава на Гаруда Айка БСК са Теодора Иняц (Сърбия) с ЕЛО 2426 и Жока Гаал (Унгария) с 2308.

„Определящо при отборните състезания е стратегията на селекционера. Рейтингът не е от пъвостепенно значение. Поканените състезателки получават оферта и или се съгласяват с условията, или не“, обясни мениджърът на Нургюл Живко Жеков за сайта на БНР. Той допълни, че няма да пътува със Салимова за Дуръс, защото не би имало полза от него там, тъй като този тип турнири са повече за игрови ритъм.

Бившата световна шампионка за жени Антоанета Стефанова пък е капитан и ще играе на първа дъска за тима на албанския Теута.

Общо десетима българи ще участват. Освен Салимова и Стефанова това са Иван Чепаринов, Александър Делчев, Петър Арнаудов в турнира при мъжете и Надя Тончева, Виктория Радева, Цвета Галунова, Пета Караиванова и Патрисие Найманова при дамите.