Селекционерът Борислав Крачанов изведе националния отбор на България по волейбол за жени под 19 години до осмото място на Световното първенство. Националките се представиха блестящо в почти всички мачове от турнира в Унгария и Хърватия.

„Гордост е да сме сред осемте най-добри отбора в света“, каза старши треньорът Крачанов пред официалния сайт на Българската федерация по волейбол.

„Нашата амбиция беше да стигнем още по-напред. Да се борим за медал. Може би малко концентрация не стигна в четвъртфинала срещу Турция. След това се получи психологически срив и момичетата не успяха да се вдигнат емоционално. Загубата повлия на последните две срещи“, продължи той.

„Първата и най-важна цел беше да излезем от групата. Тръгнахме колебливо, но след това набрахме скорост. Горд съм с всичко, което момичетата направиха. Имаше много пот и труд, които се отплатиха. Смятам, че скоро всяка една от състезателките ще има място и в първия тим на България. Предстои им много работа в клубните отбори. Трябва да продължат да повишават нивото си и да убедят националния треньор, че може да разчита на тях. През тези седмици, в които бяхме заедно те се подобриха и физически, и тактически. Мисля, че им показахме пътя към женския тим. А те откликнаха по най-добрия начин. Всяко начало е трудно. Нашите момичета поставиха здрави основи за своето бъдеще“, коментира още Крачанов.

Специалистът за първи път води национален тим. Миналата година той беше в щаба на Лоренцо Мичели в първия отбор на България.

„За мен и моя щаб беше голямо предизвикателство да участваме на Световно първенство. Подобно на състезателките и ние израснахме. Видяхме в какво другите ни превъзхождат, направихме анализи. Най-вече трябва да надграждаме в психологически аспект“, завърши Борислав Крачанов БТА