Необходим е честен и открит диалог за това, какво ще се случва на Витоша. Дали тя ще има модерни съоръжения и ще даде възможност на хиляди да спортуват или ще остане в сегашното състояние. Това каза министърът на младежта и спорта Весела Лечева в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз. 

Преди две седмици президентът Румен Радев инициира среща с министри, представители на спортни организации и бизнеса, на която беше поставен въпроса за „ръждясалите лифтове“ и невъзможността планината да се използва пълноценно за спорт и туризъм. Миналата седмица министър Лечева организира работна среща с министри и експерти, за да направят план за действие. 

„Този проблем е много стар, от над 20 години. В 21-ви век много хора имат възможност да пътуват и знаят какво представляват европейските курорти в Австрия, Италия, Франция – колко са модерни и как в същото време се пази природата. Как младите хора имат възможност да спортуват“, коментира Весела Лечева. 

Тя даде пример и с предимствата на Витоша, която се намира на километри от центъра на столицата. 

„До обяд детето може да ходи на училище, а след това да кара ски, биатлон, да се занимава с туризъм. Витоша може отново да стане притегателен център за близо 2 млн. души, които живеят в столицата и около нея“, добави Лечева. 

„Не може толкова години да не се води открит и честен диалог дори с еколозите. Аз съм сигурна, че ако проведем този разговор открито и честно, няма как да остави нашите граждани без възможност да спортуват активно именно в тази уникална даденост, която имаме само на няколко километра от столицата“, добави министърът на младежта и спорта. 

Весела Лечева беше категорична, че трябва да бъде запазен балансът между интереса на гражданите, на неправителствения сектор и на бизнеса. 

„Аз искам законодателство, което да ограничи безконтролните строежи, но да даде възможност да бъдат изградени спортни съоръжения. За да може подрастващите и младите хора да имат възможност да практикуват своя любим спорт на модерни съоръжения. Няма как лифтове, строени през 50-те години, дори 80-те години, да се ползват ефективно през 2023 г. Докато ние се чудим на тези недомислици в плана на управление на Витоша, в Закона за горите, се построиха нови 117 спортни обекта в Европа, както и нови 194 в целия свят. Само на Балканите се изградиха 10 нови съоръжения“, каза още министър Лечева. 

Весела Лечева съобщи, че в ММС се работи на високи обороти, въпреки краткия хоризонт на служебното правителство.

„Работим с много интензивни темпове. Нашата цел е да сме максимално ефективни и да можем да предоставим добри планове, програми, законопроекти, за да подпомогнем следващото правителство“, заяви тя. 

Министърът на младежта и спорта разказа, че е била запозната от ръководството на новосъздаденото дружество „Спортни имоти Българска армия“ с проекта за реконструкцията на стадион „Българска армия“.

„Ние сме партньори, съакционери с ПФК ЦСКА, и нашето желание е да изградим един модерен стадион. Миналата седмица направихме среща с инвеститора, показаха пред нас проекта.  Виждам, че са се съобразили с енергийната ефективност, с изискванията, на които трябва да отговаря едно модерно спортно съоръжение“, коментира Лечева и добави: „Аз се надявам и следващите стъпки, които предстоят да завършат успешно, така че този проект да не остане на хартия, а да се превърне в реалност“. 

На въпроса дали първата копка ще бъде направена в нейния мандат, или в такъв на следващ министър, Лечева отговори: „Няма значение кой ще направи първата копка. Аз не участвам в такова състезание и никога не съм го правила. Искам да оставя работещо дружество с разписани ясни стъпки. Моята задача е да има добър и  работещ проект заради феновете на ЦСКА и гражданите на столицата“. 

По повод посещението си в САЩ Весела Лечева сподели, че е видяла една „добре работеща машина“. 

„Много се зарадвах на тази възможност и на тази покана от Американския олимпийски комитет. Имах възможност да посетя две от трите им олимпийските бази. Видях професионализъм, който трябва да следваме. Там хората имат безкрайно доверие един към друг. Не са проверят, а всички имат една цел – да постигнат максимално добри резултати“, сподели Лечева.

Източник: Мирослав Димитров, БТА