Маями Хийт поднесе най-голямата изненада на старта на плейофите в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада.

„Горещите“, които се класираха за директните елиминации в последния възможен момент, спечелиха със 130:117 при гостуването си на шампиона от редовния сезон Милуоки Бъкс в първия мач от първия кръг на плейофите в Източната конференция.

Баскетболистите на старши треньора Ерик Сполстра се възползваха по най-добрия начин от травмата, която получи звездата на домакините Янис Адетокунбо и „откраднаха“ домакинското предимство на съперника си. Гръцкият национал падна лошо на гърба си в края на първата четвърт и макар че направи опит да се върне в игра в началото на втората, то той бе неуспешен и мачът за него завърши преждевременно. Състоянието на Адетокунбо за следващите мачове от серията на този етап остава неясно.

Маями обаче също даде свидна жертва в двубоя. Титулярният гард на „горещите“ Тайлър Хиро счупи ръката си и ще бъде аут до края на плейофите. Хиро завърши срещата с 12 точки, като бе един от шестимата играчи на гостите с двуцифрен актив. Маями показа и отлична стрелба от зоната за три точки, като тимът реализира 15 тройки от само 25 опита. За сравнение Милуоки завърши с 11 успешни шута от дистанция от 45 изстрела.

За победата на гостите от Флорида най-полезен бе Джими Бътлър с 35 точки, като към тях прибави и 11 асистенции. Бам Адебайо приключи с 22 точки, а ветеранът Кевин Лав се отличи с 18 точки от пейката.

За Милуоки 33 точки вкара Крис Мидълтън, а Боби Портис добави още 21. Джру Холидей пък направи „дабъл-дабъл“ от 16 точки и 16 асистенции.

Вторият мач от серията е отново в Милуоки в нощта на сряда срещу четвъртък.

Първенецът в Западната конференция Денвър Нъгетс нямаше проблемите на Милуоки и спечели домакинството си на Минесота Тимбъруулвс със 109:80. „Златните буци“ спечелиха убедително всяка от първите три четвъртини на мача и имаха пълен контрол над развитието на срещата.

Най-резултатен за Денвър в срещата бе Джамал Мъри. Канадският гард се отличи с 24 точки. Крилото Майкъл Портър-младши направи „дабъл-дабъл“ от 18 точки и 11 борби, Кентейвиъс Колдуел-Поуп добави 15 точки, а Никола Йокич завърши с 13 точки и 14 борби.

За Минесота Антъни Едуардс бе най-полезен с 18 точки, а Джейлън Ноуел приключи с 12. Представянето на звездите на тима – Карл-Антъни Таунс и Руди Гобер обаче бе разочароващо. Таунс вкара 11 точки, а Гобер приключи с осем, като за по-малко от 26 минути с французина в игра „горските вълци“ бяха -28 точки спрямо съперника си.

С успеха Денвър поведе с 1:0 победи над Минесота.

Шампионът за 2020 година Лос Анджелис Лейкърс се завърна в плейофите след едногодишна пауза с победа далеч от дома. „Езерняците“ надиграха тима на Мемфис Гризлис със 128:112 след много силно отборно представяне, най-вече през второто полувреме, в което белснаха младоците Руи Хачимура и Остин Рийвс.

Хачимура завърши мача като най-резултатен за Лейкърс с 29 точки от едва 14 изстрела, а Рийвс добави още 23 точки, като 14 от тях дойдоха в последната четвърт на мача.

Ветеранът ЛеБрон Джеймс също направи солиден мач с 21 точки и 11 борби, а Антъни Дейвис вкара 22 точки и овладя 12 борби, като с него на игрището „езерняците“ бяха +27 точки.

За тима на Мемфис, който се движеше рамо до рамо със своя съперник до средата на последната част, 31 точки реализира Джарън Джаксън, а с 22 остана Дезмънд Бейн. Джа Морант приключи с 18 точки, но гардът на „гризлитата“ нарани лошо ръката си при падане на земята в края на двубоя и състоянието му за предстоящите мачове остава под въпрос.

Успех като гост постигна и другият отбор от „града на ангелите“ – Лос Анджелис Клипърс. „Ножиците“ спечелиха със 115:110 над Финикс Сънс след 38 точки на Кауай Ленард. Още 19 за победителите вкара Ерик Гордън, а отиграването на мача принадлежеше на Ръсел Уестбрук, който направи чадър срещу Девин Букър 12 секунди преди края на мача, с който осигури победата на тима си.

За тима на Финикс, който е смятан от мнозина за фаворит номер 1 в плейофите, с 27 точки завърши Кевин Дюрант. Още 26 вкара Девин Букър, а с 22 остана Тори Крейг. Баскетболистите от пейката на „слънцата“ обаче се комбинираха за едва 10 точки, което бе с 24 точки по-малко от приноса, който получиха гостите от своите резервни играчи.

 Вторият мач от серията е отново във Финикс в нощта на вторник срещу сряда.

Източник: Георги Крумов, БТА