Вторият вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика Невяна Владинова очаква Стилияна Николова и Ева Бразалиева да покажат най-доброто от себе си пред родната публика на Световната купа, която ще се проведе от 31 март до 2 април в „Арена София“.

Официалните тренировки започват утре, а залата вече е готова да посрещне най-добрите гимнастички в света.

„Мисля, че момичетата са добре. Стилияна Николова доста ударно започна тази година, виждам, че все още поддържа това ниво и вярвам, че ще покаже най-доброто от себе си за момента на Световната купа пред родна публика. Ева Брезалиева я виждам изключително ентусиазирана. Да, жалко е за Боряна Калейн, но в същото време е много добре за Ева, че има този опит, ще има възможността да играе и тя пред нашите зрители. Тя работи много добре и се надявам, че и тя ще покаже много силната си програма, която има“, каза Владинова ден преди началото на Световната купа.

Боряна Калейн ще пропусна надпреварата, тъй като има нужда от почивка.

„Боряна всъщност има нужда малко да възстанови себе си и тялото си, предимно психически. Вярвам, че ще се върне силна, ще направи това, което зависи от нея, за да може да продължи по какъвто и било начин от тук нататък. Надявам се, че тя се чувства добре, донякъде разбирам през какво минава, почти всеки един голям спортист е минавал през това нещо, някой по-силно, някой по-слабо. Разбирам я, до нея сме, всички я подкрепяме и вярвам, че тя ще бъде отново тази Боряна, която всички знаем“, добави Владинова.

Тя посъветва гимнастичките да се чувстват спокойни и да покажат съчетанията си, така както са ги изработили.

„Най-важното е състезателките да бъдат спокойни, да се фокусират върху това, което те имат да направят, да не се прехласват по публиката. В България обаче винаги се е усещала любовта на тази публика, тези позитивни емоции и аз вярвам, че няма българска гимнастичка, която да не обича това и да не черпи вдъхновение от това нещо. Просто ги съветвам да бъдат себе си, да не искат да показват нещо повече от това, което са изработили, а това, което са изработили изобщо не е малко“, каза вицепрезидентът на БФХГ.

От 7 до 9 април страната ни ще бъде домакин на силен международен турнир по художествена гимнастика „София къп“ за девойки индивидуално, жени индивидуално и девойки ансамбли.

„Много се радвам, че толкова голямо участие има в него, почти всичко минава през мен кат организация. Един много силен турнир, не само при ансамблите девойки, но и индивидуално девойки, които също няма много състезания през годината преди Световното първенство в Румъния. Така че ще видим оспорвано състезание, доста дълго и изморително за съдиите, но няма как. Това е заради големият интерес, което всъщност е много добре“, добави Невяна Владинова.

Източник: БНР