Легитимността на Борислав Михайлов като законно избран президент на Българския футболен съюз бе препотвърдена от съдебните инстанции днес. Това стана, след като Софийски градски съд прекрати делата срещу решенията на Конгреса от 2021-а година на още два клуба.

След като януари през тази година Софийският апелативен съд призна избора на Михайлов и Изпълкома му за законен, сега и Софийският градски съд приключи делото, заведено от два футболни клуба – ФК Венци (град Искър, област Плевен) и ФК Русокастро (област Бургас), срещу провеждането на 12 октомври 2021 година конгрес на БФС, на който Михайлов спечели прекия си конкурент Димитър Бербатов.

Решенията са днес на съдебен състав с председател Цветанка Бенина по Търговско дело 2059 / 2021 – „И. Д. А., Футболен клуб „Венци“, Футболен клуб „Русокастро“ срещу Сдружение „Български футболен съюз“.

Делото е прекратено, тъй като въпросът „два клуба са изключени като членове на БФС и нямат правен интерес да водят това дело“, уточниха за БТА от Софийски градски съд. Въпросните любителски клубове имат възможност да обжалват решението от днес в седемдневен срок пред Апелативния съд.

Решението на СГС реално е поредно доказателство за прозрачност и законност на свиканото именно по инициатива на Бербатов преди почти година и половина Общо събрание. Както е известно, веднага след обявяването на изборните резултати в Зала 1 на НДК бившият нападател на Манчестър Юнайтед призна поражението си и похвали организацията на събитието, но впоследствие се отметна от думите си и продължи с претенциите за президентската позиция. 

Предстои да се види дали обжалващите до днес клубове ще успеят да убедят Апелативния съд да преразгледа решението си. Но по всичко изглежда, че президентът на Българския футболен съюз е Борислав Михайлов, редовно избран с четиригодишен мандат и стартирал на 12.10.2021 година, ще продължи да управлява централата и българския футбол.

Преди това – на 29-и ноември 2022-а година БФС спечели срещу Балкан (Варвара) от област Пазарджик. Тогава Софийският апелативен съд прекрати производството по предявените от Сдружение „Футболен клуб Балкан“ срещу Сдружение „Български футболен съюз“ обективно кумулативно предявени искове с правно основание чл.25, ал.6, вр.ал.4 ЗЮЛНЦ, като недопустими.

Източник: БНР