„Това беше ден от една детска мечта – Подиум в старт за Световната купа! Нямам думи да опиша радостта на целия екип след добре свършената работа от всички! Едно наистина вълнуващо състезание до самия край“, това написа в социалните мрежи Алберт Попов, след подиума в американския зимен център Палисейдс Тахо. Българинът  беше едва 25-и след първия манш с 53:65 секунди. Попов обаче направи изключително каране във втория, записа най-добро време от 54.06 секунди и събра 1:47.71 минута. Той раздели третата позиция с олимпийския шампион от Пекин 2022 Клеман Ноел от Франция, който беше лидер след първия манш.

Във второто спускане, в което трасето подреди треньорът на българина – Ивайло Борисов, Попов беше с шести номер и поведе в класирането след перфектно каране.

Сребърният медалист от първенството на планетата тази година Александрос Гинис (Гърция) първоначално беше победител. Около 30 минути след края на състезанието обаче той беше дисквалифициран заради пропусната врата.Първото място спечели световният шампион при младежите за 2022 година Александър Стеен Олсен (Норвегия) с 1:47.47 минути (52.84 и 54.63), а втори на 5 стотни от секундата завърши сънародникът му Тимон Хауган.

Последният подиум за Световна купа за България е от 16 декември 1984 година, когато Петър Попангелов завършва трети на слалома в Мадона ди Кампильо (Италия). Той е и единственият българин, който се е качвал на най-високото място на почетната стълбичка в старт от Световната купа в Ленгрис (Германия) през 1980 година.

Източник: БНР