Министърът на младежта и спорта Весела Лечева съобщи какви са били приоритетите й като служебен министър в края на мандата в предаването „Тази сутрин“ на bTV.

„Започнахме с ревизия на спорните решения и договори в дружествата, които управлява ММС. Близо 3 милиона лева бяха възстановени по сметките на държавните дружества и към ММС. Това е ясен резултат от работата ни, свързана с проверки и активни мерки в защита на обществения интерес“, каза министър Лечева.

Весела Лечева е на мнение, че при бюджета, с който разполага българският спорт, не трябва да има съмнения за нецелесъобразно харчене на средства. Най-голяма необходимост от инвестиции има в остарялата спортна инфраструктура, която изисква постоянна поддръжка.

„Държавата е длъжник по отношение на спортната инфраструктура, защото тя е в незавидно състояние“, добави Лечева.

„В рамките на този кратък мандат, който имахме, се опитахме да постигнем ефективен диалог заедно със спортните организации и федерации. Заедно с тях изработихме и новите две програми, които са изключително важни. Създадохме нова програма за олимпийска подготовка, с която се дава възможност на повече състезатели с потенциал за добри изяви да получат финансиране за олимпийска подготовка. Създадохме нова програма, свързана с кадровото осигуряване на българския спорт. Достойното заплащане на българските треньори е много важна тема. Голяма част от нашите най-добри специалисти работят в чужбина, защото у нас няма адекватно заплащане за тях. Именно чрез тази програма ние даваме възможност, те да се върнат и да работят за българския спорт“, съобщи министър Весела Лечева.

Министерството на младежта и спорта е превело пари на всички спортни федерации за 2022 г., с които има подписани договори. В момента спортните организации подават и своите нови проектни предложения за 2023 г.

Министър Весела Лечева коментира и съдбата на стадионите „Георги Аспарухов“ и „Българска армия“.

„Ще кажа нещо, което може би не се знае от широката публика. Стадион „Георги Аспарухов“ е в Плана за действие за концесиите още от 2021 г. Тогава е взето решение да бъде дадена възможност чрез публично-частно партньорство, каквото е концесията, да бъде  намерен частен инвеститор, който да направи така, че „Левски“ да разполага с модерно съоръжение. Ние задвижихме тази процедура, като с моя заповед създадохме комисия, в която участва и областната управа“, уточни Лечева.

Комисията трябва да изработи всички подготвителни действия по отношение на процедурата за отдаване на концесия – правен, технически, финансов анализ.

„Когато стигнем до процедура по отдаване на концесия, всеки един трябва да изпълни изискванията на закона. Публичните задължения трябва да бъдат изчистени“, каза още министърът на младежта и спорта.

„Дано с тези наши стъпки и с тези наши инициативи да направим добър модел, защото в последните 30 години няма нито един положителен пример за успешно публично-частно партньорство, каквито се реализират в Европа“, каза още министър Лечева.

Весела Лечева съобщи, че напредват процедурите и по отношение на „Българска армия“.

„Подписахме меморандум с ПФК ЦСКА, в който са разписани всички стъпки и срокове по създаване на съвместното дружество. На финалната права сме, като се поддържа постоянен контакт с футболния клуб“, коментира Лечева и добави, че вече е готова новата оценка на апортната вноска от страна на държавата. Тя е в размер на 28 498 000 лева.

Източник: Боян Денчев, БТА