Контактните спортове като футбол и ръгби най-често водят до травми, но и при силовите и екстремни спортове също се получават контузии. Това каза в съвместния проект на darik.bgСписание “9 месеца” и Pharma Phoenix “Здраве на фокус” д-р Мирослав Костадинов, специализант в отделението по ортопедия и травматология в МБАЛ “Св. София”.

Има два типа травми – остри и хронични

Острите настъпват по време на спортуване и включват дисторзията, навяхването на ставните връзки, най-често на глезена, а в някои случаи може да се стигне и до фрактури. Хроничните травми най-често се дължат на претоварване. Но все пак смята, че всяка травма е много индивидуална.

Най-доброто домашно лечение е криотерапията. Коренът от джинджифил също, защото има добро антиоксидантно действие и до някаква степен се повлиява на възстановяването на ставния хрущял.

Д-р Костадинов добави, че при непрофесионалните спортисти е много важно да се прави стречинг и да се загрее правилно мускулатурата, за да не се получават контузии.

Той добави, че усложненията, които могат да настъпят от дадена контузия, зависят много от типа травма. “Ако говорим за колянна става – примерно имаме скъсване на менискуса. Може да е с преходна болка и понякога пациентите я неглижират, но самото скъсване, ако не се диагностицира навреме, и ако не се вземе правилно решение, в бъдеще може да има увреждане на хрущяла”, коментира Костадинов.

Според него дори при зимните спортове трябва правилно загряване. “При скиорите доста често се получава травма при първото спускане, защото не са загрявали и при последното, когато хората вече са изморени”, добави той.

Няма ограничения за спортуването след бременност, но Костадинов призова жените да бъдат внимателни. Той препоръчва по време на бременност при болки в ставите да се прави гимнастика и йога.

Въпреки че в много ситуации операция не е нужна, Костадинов сподели, че в някои случаи просто няма как да се избегне, защото могат да настъпят усложнение. Все пак лечението се дели на оперативно и консервативно. “Предоперативно е много важно пациентът да вярва на хирурга, той самият да бъде оптимистично настроен, че ще има успех самата операция“, коментира Костадинов.

След операция рехабилитацията е задължителна и хората трябва да слушат кинезитерапевтите си.

За Костадинов най-добрият начин да се справим с болката е чрез физиотерапия и само, ако е много силна болката, да се приемат болкоуспокояващи, защото тези лекарства имат странични ефекти.

Според него при травма е добре да се посети специалист, а диагностиката и разпита на пациента са най-важни.

Източник: Darik