Испанецът Рафаел Надал определи като „магическа“ победата над водача в световната ранглиста и миналогодишен шампион Новак Джокович (Сърбия) на четвъртфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис.

Испанецът, който е рекордьор с 13 трофея на „Ролан Гарос“ и общо 21 от Големия шлем, надделя с 6:2, 4:6, 6:2, 7:6(4) след повече от четири часа битка в Париж и си гарантира, че Джокович няма да го настигне в класацията по мейджър титли, в която той дели второто място с швейцареца Роджър Федерер с по 20.

„Беше много тежък мач. Новак е един от най-добрите в историята и да играеш срещу него винаги е огромно предизвикателство. Днес пак беше такова. Единственият начин да го победиш е да дадеш най-доброто от себе си от първата до последната точка. Магически мач за мен“, коментира Надал, който изостава с 29:30 победи в съперничеството със сърбина, но води с 8:2 на „Ролан Гарос“.

„Победата е много емоционална. Заради такива срещи продължавам да играя. Но това е само четвъртфинал, нали? Не съм спечелил нищо. Сега трябва да се възстановя максимално добре и след два дни да изиграя още един полуфинал на „Ролан Гарос“. Това означава много за мен“, допълни испанецът. 
  
Двубоят беше исторически, защото за първи път се срещнаха двама тенисисти с поне по 20 мейджър титли, с над 1000 победи в професионалния Тур и над 300 успеха в турнирите от Шлема.      

„Споделяме много история заедно. В много важни моменти сме били съперници на  корта. Това е истината. И затова винаги мачовете с Новак са специални. Днес не беше финал, но си остава супер класика в големия сценарий. Между Новак, Роджър (Федерер) и мен – заедно имаме страхотна история да се срещаме в най-важните мачове от толкова много години. Именно това прави нещата по-специални и по-емоционални“, заяви Надал.