Започна състезанието по планинско бягане в Трънско „Трън Ултра Рън“, съобщиха на БТА организаторите.

Около 50 души ще премерят сили в най-трудното трасе „Десет върха Ултра“ – дължина 54 км и денивелация +3400 м. Преминалите по този маршрут ще изкачат първенците на четирите планини –  Ездимирска, Парамунска, Любаш, Ерулска, и още шест върха.

В 9.30 ч. ще бъде даден стартът на второто трасе – „Четири върха Трейл“, което е 24 км (денивелация +1650 м). Най-много са желаещите за късия маршрут „Бягане до върха“ – 13 км (денивелация +950 м).

Трасетата са мокри и хлъзгави. Вчера в района се е изсипал обилен дъжд и са преминали две вълни с градушка, поясниха организаторите. 

В надпреварата са се записали за участие 284 души. Стартът и финалът са в центъра на село Велиново. Най-високата точка, която ще бъде достигната в маратона, е Големи връх в Ерулската планина (1481м).

Участниците са длъжни да се движат само по обозначеното трасе, без да се отклоняват.  С цел намаляване на отпадъците на контролните пунктове, няма да бъдат предлагани бутилки с вода.  Всички участници носят със себе си подходящ съд, в който могат да получат вода и други напитки на пунктовете.

Всеки, завършил избраното трасе, ще получи медал от глина, направен в работилница „Сръчкотилница“ в прочутото с потомствената си керамика село Бусинци. Класиралите се на първите три места мъже и жени ще бъдат наградени с чинии от глина с традиционните шарки от бусинската школа. Подготвени са 18 чинии за призьорите и в трите маршрута.

Завършилите на първо място във всяка от дистанциите на „Трън Ултра Рън“ ще получат още: ултра лека експедиционна торба за готвене без огън, висококалорийна, лека храна и експедиционен душ за цялото тяло. Призьорите във всяка дистанция ще получат и пътеводителя на туристическите маршрути в граничния край „Трънски красоти“. Двама ще спечелят полет с моторен делтапланер или полет с парапланер. Предвидени са и други награди.