Ефектът от клека не се ограничава само до краката и седалищните мускули, той натоварва цялото тяло. При натурално трениращи клекът е незаменим и хората, които си търсят оправдание да не го правят – бъркат. Един тежък клек кара тялото да освободи тестостерон и хормон на растежа, колкото цяла седмица висене по скрипците. Да не забравяме и ефекта върху топенето на мазнини – колкото повече маса придвижим на по-голямо разстояние, толкова повече енергия харчим.

Помислете за колената при клек

Не клякайте на пръсти! Това е най-сигурния начин коленете да минат пред стъпалата. Така натоварвате максимално коляното, дори да клякате без тежест. Изтласкващото движение задължително да е с задната част на стъпалото (петата или пряко сили на цяло стъпало). Избягвайте също така повдигането на стъпалата с дискове или дъски, защото допълнително увеличавате стреса в коленете.  Ако не можете да клекнете без да повдигнете петите, значи ви липсва гъвкавост в глезените, прасците и задната част на бедрата, а  това е проблем  напълно решим с  лек стречинг  в рамките на 2-3 седмици.

щанга клек лост

Почивайте по-малко между сериите

По-малката почивка между сериите води до две неща – по-голяма плътност на тренировката и завишено отделяне на хормона на растежа. По този начин може да увеличите разхода на калории и да имате хормона, който помага да изгорите повече мазнини. Тази техника се използва в много програми за понижаване на теглото.

Правете разтоварващ ден

Разтоварващият ден подобрява общото здравословно състояние и се бори с преждевременното стареене, като помага на организма да изхвърли токсините, облекчава черния дроб и храносмилателната система, подобрява тонуса, освежава кожата и засилва имунната система. Освен това помага за регулиране на телесното тегло. Може да прочистите организма си като периодично (един път в седмицата/месеца) пиете много вода и консумирате само плодове, зеленчуци, плодови и зеленчукови сокове или кисело мляко (за предпочитане био).

Ползвайте колан

В миналото беше аксесоар само на щангисти и стронгмени, но днес коланът за вдигане е стандартно средство при тренировка. Ето някои плюсове установени с опити:

– При ползване на колан, скоростта на синглите при клек нарастват с 10%
– Колана увеличава вътршнокоремното налягане с до 40% и по този начин стабилизира гръбначния стълб
– 10% по-голяма абдоминална активност при изпълнение на мъртва тяга
– Покачва с 20% активността на гръбните еректори по време на клек

Какво означава това за вас? Коланите не само увеличават силата при тежките движения, но и предпазват от появата на пъпна херния и травми особено в долната част на гърба.