Олимпийският шампион Заурбек Сидаков спечели третата си титла на световни първенства по борба в категория до 74 кг. Руснакът, състезаващ се като спортист с неутрален статут, надви на финала американеца и бронзов медалист от Токио 2020 Кайл Дейк, с което заслужи още едно злато след Будапеща 2018 и Нур-Султан 2019.

По време на квалификационните схватки Сидаков елиминира и иранеца Юнес Емами, който се наложи над българския национал Али-Паша Умарпашаев в предишния рунд. 

Представителите на Русия, които се борят под неутрален флаг и без отличителни знаци по екипировката заради войната в Украйна, вече са второ място в класирането по медали на световното първенство в Белград. Те имат един по-малко от отбора на САЩ, който заслужи трите титли в понеделник.

Второто злато за руснаците бе спечелено от Ахмед Усманов на 79 кг. Той се наложи с 4:1 на финала срещу Владимери Гамкеридзе и с това грузинците се изкачиха на пето място в класирането по медали с два сребърни и един бронзов. Третите места в категорията останаха за иранеца Мохамад Ноходи и украинеца Васил Михайлов.

Домакинът Сърбия спечели първа титла на турнира на 57 кг чрез Стеван Мичич, който надви Рей Хигучи със 7:4. В понеделник японецът пък отстрани от надпреварата българския национал Георги Вангелов и един от фаворитите за титлата Арсен Харутунян от Молдова в най-интересната схватка за деня. Олимпийският шампион от Рио бе с цели 41 спечелени технически точки до финала, в който обаче надделя миналогодишният бронзов медалист Мичич.

Бронзови медали в категорията взеха Харутунян и Зелимхан Абакаров от Албания.

Първо злато на турнира спечелиха и националите на Казахстан, след като Ризабек Айтмукан победи с 5:2 на финала носителя на четири медала от световни и европейски първенства Осман Нурмагомедов. Интересно е, че второто място всъщност е най-доброто постижение в кариерата на бореца от Азербайджан, тъй като до момента той бе с четири бронза.

Трети в категорията завършиха турчинът Фейзулах Актюрк и американецът Захид Валенсия.