18-годишният Петър Мицин стана първият българин със световна титла в плуването, след като на планетарния шампионат за девойки и юноши в Нетаня (Изр) спечели златото на 400 м свободен стил.

Това е трети негов триумф в тази дисциплина на голямо първенство през тази година.  В Белград на европейското за възрастовата си група момчето от Велинград триумфира със световен рекорд – 3,44,31 мин.

След това на континенталния шампиона до 23 г. в Дъблин Мицин заслужи златото с 3,46,16 мин. За това в Нетаня му бяха достатъчни 3,46,49 мин.

Пред вестник 24 часа Мицин заяви:

„Финалът бе много напечен. Щастлив съм, че спечелих. Представянето ми ме прави доволен. Очаквам и в другите дисциплини, на които ще участвам тук, да успея да се събера и да покажа добри резултати.

Именно заради това гледам да не мисля, че със световната титла съм направил нещо велико. Искам да съм изцяло съсредоточен върху предстоящите стартове.

Да, наистина с най-слабото време станах световен шампион, но това е може би, защото в Нетаня е последното ми състезание на голям басейн за годината. Сезонът бе натоварен и уморителен и това си оказва влияние.

До края на 2023-а ще участвам на европейското за жени и мъже на 25-метров басейн в Румъния през декември.

Искам да посветя световната титла на моя треньор Николай Вакареев, на федерацията, на доктора, на масажиста, на всички от треньорския щаб, както и на моите роднини, близки и приятели.“