„Ще настояваме от 137 милиона за 2023 г. бюджетът да стане 148 милиона през 2024 г., което ще помогне допълнително участието на отбора ни на Олимпийските игри в Париж„. Това обява министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

Обнадежден съм, тъй като през 2023-а имаме с 13 милиона и половина повече средства от 2022 г. Те ще отидат за олимпийска подготовка и високо спортно майсторство. За мен е важно да подсигурим състезателите достатъчно, за да заминат подготвени на Олимпийските игри и да покажат най-доброто на което са способни„, обясни той пред БНТ.

Бившият рали пилот заяви, че е изненадан колко много средства отпуска държавата за спорт. „Нашата програма е за финансово подпомагане, а не 100% обезпечаване, трябва да е ясно“, уточни министърът. „Има една добра методика за разпределяне на средствата, тя е на базата на критерии, ще направим корекции за следващата година, с цел средствата да стигат там, където трябва да стигат“, добави Илиев.

„Най-важният критерий са постиженията. Има една възраст между 16-18 години, в която ние губим спортисти, защото те порастват, започват да имат нужда от средства, не работят, тъй като се занимават само със спорт и не се намира начин те да бъдат подпомогнати. Много е важно да запазим тези спортисти“, продължи той, като даде за пример плувеца Петър Мицин и обеща екипът му да намери начин това да бъде променено.

Министърът коментира и състоянието на спортната база у нас. „Истина е, че средствата, които са отделени за спорт за тази година са по програма за съфинансиране. Разрухата е от десетилетия. Стъпка по стъпка с добро планиране, смятам, че можем да приведем във вид“, заяви Илиев.

Относно постояването на нов национален стадион, министърът обясни: „Това е нещо, което би било много добро, но не може да бъде взето като решение от ММС.

Вярвам, че трябва национална воля, една такава инвестиция изобщо няма да е по силите на министерството, а по-скоро по силите на държавата. Надявам се през 2024 г. да потърсим решения“, разясни той и обърна внимание на .ситуацията със стадион „Георги Аспарухов“.

„Това което зависи от министерството ще го направим. Стадионът на Левски е на областната администрация, там трябва да се търси връзката, за да се случат нещата„, обясни Димитър Илиев.

Министърът на спорта заяви също така, че осъжда ситуацията с пострадалия фен на Левски в Скопие.

Искам остро да разкритикувам ситуацията, защото смисълът на спорта е да обединява хората, когато се използва спорта за разединение се губи неговия смисъл. Надявам се занапред да няма такива ексцесии„, апелира Илиев. Н

акрая той заяви, че правителството ще окаже съдействие за прибирането на пострадалия
фен на Левски в Скопие. „За мен е жалко такива мероприятия да се ползват за агресия, не разбирам как е възможно това“, завърши Димитър Илиев