ЦСКА върна аванса си от четири точки на върха пред втория Лудогорец след победа с 2:0 при гостуването на Славия в мач от 25-ия кръг на Първа лига, информира БТА.

„Армейците“ стигнаха до успеха на стадион „Александър Шаламанов“ с голове през втората част на Мено Кох и Дюкенс Назон след две асистенции на Тобиас Хайнц.

ЦСКА е лидер в класирането с 63 точки, докато Славия остава на седма позиция с 38 точки.

Двата отбора изиграха посредствено първо полувреме в бавно темпо, с малко чисто игрово време, а вратарят на Славия Георги Петков допринасяше за липсата на динамика, като всячески се стремеше да бави играта в характерния си стил, за което традиционно си навлече гнева на „червената“ публика. Петков започна като титуляр за „белите“ и подобри собствения си рекорд за най-възрастен играч в „А“ група на 47 години. 

Половин час след началото на мача треньорът на ЦСКА Саша Илич направи принудителна смяна, след като Тибо Вион получи тежка контузия и бе изнесен на носилка, а на негово място по десния фланг се появи Маурисио Гарсес.

Най-интересната ситуация през първата част бе пред вратата на ЦСКА. В 33-а минута топката попадна в мрежата на Густаво Бусато след шут на Галин Иванов, но попадението бе отменено след консултация с ВАР заради засада на Ахмед Ахмедов. След удара на Иванов топката се отклони в тялото на защитника на ЦСКА Мено Кох, но съдията прецени, че Ахмедов, който бе зад гърба на защитата, влияе на играта и отсъди засада.

ЦСКА създаде нещо по-интересно в атака едва в добавеното време на първата част, след като преди това нямаше удар по посока на вратата. След разбъркване защитникът Енес Махмутович шутира, но топката не успя да премине през купа от играчи, а веднага след това Тобиас Хайнц стреля, но над напречната греда.  

„Армейците“ опитаха да променят динамиката след почивката и започнаха да поглеждат по-често към вратата на Георги Петков. Маурисио Гарсес стреля от разстояние, но топката се спря във външната страна на мрежата.

В 56-а минута Дюкенс Назон се откъсна зад бялата защита и прати топката в мрежата, но попадението не бе зачетено заради засада.

В началото на втората част в синхрон с пробуждането на ЦСКА на терена, се проявиха и „червените“ фенове, които направиха хореография, след което показаха и тъмната си част, като счупиха стотици седалки и запалиха огън на трибуните. 

В 62-а минута Брадли Де Нойер се озова на добра позиция, но не намери вярното продължение на атаката и топката бе избита в корнер. При изпълнението му Тобиас Хайнц качи топката на главата на защитника Мено Кох, който я прати в мрежата – 1:0 за ЦСКА. 

Пет минути по-късно Хайнц бе изведен от дясно и подаде на непокрития Назон, който на празна врата не сгреши – втори гол за ЦСКА и 12-и за нападателя през сезона, с което на практика приключи интригата в срещата.

До края влезлите като резерви Браян Морено и Жираир Шагоян имаха ситуации за гол за ЦСКА, но стреляха неточно. За Славия Владимир Николов можеше да вкара, но ударът му бе блокиран.

Източник: БНР