Министърът на младежта и спорта Весела Лечева проведе срещи в олимпийската база на САЩ в Сан Диего. Комплексът Чула Виста отваря врати през юни 1995 г. като първия по рода си олимпийски тренировъчен център. На 1 януари 2017 година Олимпийският комитет на САЩ прехвърли собствеността върху съоръжението на град Чула Виста и вече е определено за място за олимпийски и паралимпийски тренировки. Комплексът от 155 акра има спортни зали и помощни съоръжения за десетки летни олимпийски спортове, както и възможности за подготовка и за различни зимни спортове.  

Миналата година през базата са минали повече от 50 олимпийски шампиони от Токио 2020 от девет държави.   

Лечева разговаря с директора на базата Брайън Малекейн, с когото обсъди възможността в нея да се подготвят и български спортисти. През 2028 г. домакин на Олимпийските игри е Лос Анджелис и мястото ще бъде изключително подходящо за аклиматизация, смята спортният ни министър.

От своя страна Малекейн съобщи, че има възможност за това и двете страни трябва да продължат да си сътрудничат. След това Лечева проведе среща и Джон Крули, който отговаря за високите спортни постижения. С него тя обсъди критериите за финансиране на отделни спортове, очакванията от федерациите, които са получили финансова помощ, ролята на олимпийския комитет за развитието на националния спорт.  

В рамките на обиколката си в базата в Сан Диего министър Лечева разговаря и със световния рекордьор в тройния скок Уили Бенкс. Освен с впечатляващите си спортни постижения, Бенкс ще бъде запомнен от феновете на леката атлетика и като първия, който пляска на място с ръце, преди да направи опит за скок. В момента той е част от федерацията по лека атлетика на САЩ.  

„И в базата в Колорадо Спрингс, и тук в Сан Диего видях много неща, които могат да бъдат приложени в подготовката на българските спортисти. Не съм изненадана от нивото на работа и професионализма, но е важно да пренесем ценните неща и в организацията на нашия спорт. А те са контрол, методика, технологии, ясни цели“, коментира министър Лечева.  

Източник: Ива Кръстева, БТА