Селекционерът на националния ни футболен отбор Младен Кръстаич обясни причините за втората загуба в европейските квалификации. България претърпя поражение с 0:3 от тима на Унгария пред повече от 60 хиляди зрители в Будапеща, само три дни след 0:1 от Черна гора в Разград. 

„Нямаме този лукс да имаме играчи в големи клубове и големи първенства, имаме една нова генерация. И преди мача имахме проблеми с контузии – Петко Христов и Християн Петров в последния момент излезе. Рокадите бяха принудителни и необходими. На полувремето искахме и да променим – и лошата енергия да извадя с трите смени, а и някои смени“, започна Кръстаич.

„Някои причини, които не можем да ги контролираме в отбора ни също оказаха влияние – футболистите нямат висок ритъм. След Черна гора отборът физически и емоционално беше изчерпан. Повечето играчи не са свикнали с този висок ритъм“.

След това очерта и чисто футболните проблеми. „Причините за загубата? Трябват динамични играчи, които да отговорят на високо-скоростния футбол. Играчите си имат качества, но не могат да се справят срещу съперници от много висока класа. Имаме доста млади и талантливи, но не опитни футболисти. Някои играят в клубовете си, други не играят. Това са играчите, с които разполагаме. Те имат своето бъдеще“.

„Европейската общественост знае какво представлява Унгария и какво имат техните играчи, някои от които играят в големи клубове. Знаем за какъв отбор става дума. Това не е Унгария от преди 10 или 15 години. Сега е качествен отбор, който може да се противопостави на Италия и Англия. Сърбия и Унгария са фаворитите в групата ни – това е суровата реалност. Унгария трябва да бъде модел за нас как да се развиваме и за цялостната организация“.

Попитан за силните страни на унгарския отбор, сръбският треньор на България отговори: „Не е само Собослай, а и другите също са добро ниво. Но той играе в голям клуб и в топ 5. Домо Собослай е най-висока европейска класа. Много доминантен – физически и технически. Дойдох да променя нещо – и реших да вложа млада енергия. Ако ще се играе по същия начин, няма смисъл да идвам. Но трябват години, за да се изгради отбор, който да се противопостави на Унгария и Сърбия“.

„Реално това е най-доброто, с което разполага България в момента. Ако сега, днес почват квалификациите, ще работя по същия начин“.

„Не само в България треньорът е виновен. И в Сърбия е така. Нашите опитни играчи имат и качество, и бързина. Не знам дали е достатъчно. Но днес и утре, ние по-добри нямаме. Да превъртим 50 или 70 играчи, все едно нищо не правим. Искам да работим с тези хора и да изградим един добър отбор“, завърши треньорът.

Източник: БНР