Не правителствата, а спортните организации решават кои състезатели ще участват на международни прояви и тези решения трябва да бъдат вземани въз основа на спортни постижения, категорични са от Международния олимпийски комитет след призива на Великобритания да изключи Русия и Беларус изцяло от Олимпийските игри.

Миналата седмица британският министър на културата и спорта Луси Фрейзър призова 13 от големите спонсори на Олимпийски игри да упражнят натиск върху МОК, който планира да допусне състезатели от Русия и Беларус до Париж 2024.

„Не е работа на правителствата да решават кои спортисти могат да участват на международни състезания. Това би било краят на спорта като такъв, какъвто го познаваме днес. Надяваме се британското правителство да прояви уважение към автономията на спорта“, пишат от МОК в официално изявление.

„Отговорност на спортните организации е да решават, въз основа на спортните постижения, кои атлети могат да участват на международни състезания. Спонсорите на Олимпийските игри не участват в този процес“.

МОК санкционира Русия и Беларус след миналогодишната инвазия в Украйна, но не с пълно изключване на спортисти от двете държави. За момента те могат да печелят квоти за Париж 2024 през квалификации в Азия и да участват на Олимпиадата като неутрални състезатели.

През миналия месец британското правителство, подкрепено от още 34 нации, призова МОК да наложи окончателна забрана на спортисти от Русия и Беларус за участие в международни състезания. Украйна заплаши, че ще бойкотира Париж 2024, ако това не се случи.

Източник: Ивайло Георгиев, БТА