Националният отбор по художествена гимнастика за жени отпътува тази сутрин за участие на турнира Гран при в Тарту (Естония).

Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и Татяна Воложанина заминаха за естонската столица заедно с главния мениджър и личен треньор на Брезалиева – Бранимира Маркова, с личния треньор на Калейн – Марияна Памукова, на Николова – Валентина Иванова и Силвия Стойнева на Воложанина. 

Надпреварата при жените започва утре с многобой (обръч, топка, бухалки и лента) от 16.30 часа. 

Девойките на България заеха две втори места в първия ден на международния турнир „Мiss Valentine“ в Тарту.

Ансамбълът е на временното второ място след изиграването на съчетанието с 5 въжета. Андреа Иванова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова, Ева Емилова и Габриела Пеева получиха оценка от 23.450 за своето изпълнение, след като допуснаха няколко неточности и не успяха да покажат заложената им трудност в композицията.

По-късно днес е съчетанието с 5 топки.

Ансамбълът на домакините от Естония поведе във временното класиране с 26.800, а на трета позиция е Литва с 23.200 точки.

България заема временно втора позиция в отборната надпревара с 118.300 точки, след изиграването на съчетанията с обръч и с топка. 

В първия състезателен ден за България композиции с обръч и топка играха Елвира Краснобаева и Дара Малинова. 

Краснобаева получи оценка от 33.400 на обръч, а за съчетанието си с топка 30.350. Така тя се класира за двата финала в неделя с първа по сила оценка на обръч и втора на топка. Според регламента, за финалите се класира по една представителка от държава.

Другата българка Дара Малинова има 31.050 точки на обръч, което е втори по сила резултат, а на топка допусна грешка и беше оценена с 23.600.

Първи в отборната надпревара е отборът на Украйна със 120.150, а трети е тимът на Казахстан с 113.000.

Съдия за България в индивидуалната надпревара е Филипа Филипова, която съдийстваше на трудност с уреда. 

Днес предстоят съчетанията с бухалки и лента, където ще стартират Никол Тодорова и Дара Стоянова, след което ще станат ясни призьорите в отборната надпревара.

Източник: БНР