Сръбската звезда Новак Джокович влезе в Изпълкома на Асоциацията на професионалните играчи по тенис (PTPA).

Той е един от осемте члена на управата на организацията, в която са още номер 2 в световната ранглиста при жените Онс Жабюр (Тунис), Вашек Поспишил (Канада), полякът Хуберт Хуркач, американците Джон Иснър и Бетани Матек-Сандс, испанката Паула Бадоса и китайката Сайсай Чжън.

„Има всички индикации, че това е голям момент за нашия спорт. Всеки от тези играчи е много уважаван, харесван и интелигентен. Те ще бъдат от голяма полза за нас и сме щастливи, че се съгласиха да се присъединят“, коментира съоснователят на PTPA Поспишил.
    
Именно канадецът и Джокович преди две години предизвикаха трус, след като се оттеглиха от Съвета на играчите на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП), за да основат своя независима организация на играчите. 

АТП, която управлява мъжкия тенис, както и някои тенисисти се изказаха против това действие, но Джокович смята, че двете организациите могат да работят съвместно в помощ на тенисистите.
 
„Донякъде разбирам защо те (АТП) искат да запазят статуквото. Но мисля, че е честно и играчите имат право да имат своя независима асоциация, която да се бори за правата им, както е в много други спортове“, каза още Поспишил, шампион на двойки на „Уимбълдън“ през 2014 година.

Източник: Димитър Вельов, БТА