Едни от най-големите звезди на световния футбол отдадоха своята почит към Пеле, който почина вчера на 82-годишна възраст. Бразилската легенда загуби битката с рака в болница „Алберт Айнщайн“ в Сау Пало.

Неймар, Бразилия:

„Преди Пеле числото „10“ беше просто цифра. Прочетох това изречение някъде, в някакъв момент от живота си. Но това красиво изречение е непълно. Бих казал, че преди Пеле футболът е бил просто спорт. Пеле промени всичко. Той превърна футбола в изкуство, в забавление. 

Той даде глас на бедните, на чернокожите и най-вече на всички: Това даде видимост на Бразилия. Футболът и Бразилия издигнаха статута си благодарение на краля! Той си отиде, но магията му ще остане. Пеле е ВЕЧЕН!“.

Лионел Меси, Аржентина:

„Почивай в мир, Пеле.“

Кристиано Роналдо, Португалия:

„Изказвам най-дълбоки съболезнования на цяла Бразилия и по-специално на семейството на г-н Едсон Арантес до Насименто. Простото „сбогом“ с вечния крал Пеле никога няма да е достатъчно, за да изрази болката, която обхваща целия футболен свят в този момент. Вдъхновение за милиони хора, за него ще се говори вчера, днес, завинаги. Привързаността, която винаги показваше към мен, беше взаимствана във всички моменти, които споделяхме, дори и от разстояние“.

Килиан Мбапе, Франция:

„Краля на футбола ни напусна, но заветът му няма да бъде забравен. Почивай в мир“.

Източник: Боян Денчев, БТА