Международната федерация по волейбол (FIVB) отказва да плати обезщетение на Русия за отнемането на домакинството на Световното първенство за мъже, съобщи за ТАСС генералният секретар на руската федерация по волейбол Александър Яременко.

На 1 март FIVB премести Световното първенство за мъже през 2022 година от Русия в Полша и Словения поради ситуацията в Украйна. Турнирът трябваше да се проведе от 26 август до 11 септември в десет града на страната.

„Първоначално позицията на FIVB беше, че Световното първенство е отменено поради форсмажорни обстоятелства. Тази точка се взема предвид във всяко споразумение, като е особено важно за провеждане на Световно първенство. Тази клауза гласи, че ако шампионатът бъде отменен, половината от таксата за участие се връща на домакина. От 40 милиона долара, платени от Русия, 20 милиона трябва да бъдат върнати“, поясни Яременко.

„Но след това FIVB промени позицията си, защото те направиха допълнителни разходи за домакинството на това Световно първенство и, доколкото разбирам, се сблъскаха с големи трудности, за да го проведат изобщо. В Русия те можеха да спечелят пари, но тук не можеше да се проведе Световното първенство, за да не загубят имиджа си“, добави генералният секретар.

Източник: Ива Кръстева, БТА