Българската футболна легенда, бивш капитан и селекционер на националния отбор на „трикольорите“ Красимир Балъков се изказа ласкаво за новия главен скаут на ОФИ Крит – Иван Славов.

36-годишният Славов беше назначен на поста в гръцкия елитен футболен клуб в началото на седмицата с договор за две години и опция за още една. В клуба от Крит той ще си взаимодейства с бившия наставник на Лудогорец (Разград) Валдас Дамбраускас, който е старши треньор на отбора.

Балъков познава добре сънародника си от съвместната им работа в националния тим на България и в ЦСКА 1948.   

„Взех Иван в екипа ми с много добри препоръки от скаутската компания на Свен Мислинтат (бивш главен скаут на Арсенал и настоящ спортен директор на германския Щутгарт). Направихме две срещи и той наистина ме впечатли с познанията си. По време на съвместната ни работа в националния отбор на България и в ЦСКА 1948 той натрупа още много опит. Ролята му в моя щаб беше да търси нови футболисти, но също така и да подготвя всички необходими анализи. Бяхме много близки, между нас се създаде истинска химия. Той беше много важен член на екипа ми“, коментира Балъков за neakriti.gr.

„Мога да кажа само добри думи за Иван и за начина му на работа. Той много бързо се ориентира и вижда от какво се нуждаят клубът и треньорът и на базата на това предлага най-добрите решения. Сигурен съм, че ще бъде много полезен за новия си отбор. Той е ценен партньор“, допълни Балъков.     

Славов по-рано през сезона заемаше поста на главен скаут в АПОЕЛ Никозия, но в средата на октомври напусна по собствено желание след по-малко от четири месеца работа за кипърския първодивизионен футболен тим поради разминавания със спортно-техническото ръководство по въпросите за стратегията за селектиране на играчи, както и заради неизплатени възнаграждения.

В последствие с него се свързват клубове от България, Гърция и Кипър и след около месец разговори с тях той избра амбициозния проект на ОФИ.

36-годишният българин вече има богат опит в скаутската и анализаторска дейност. Пловдивчанинът започва работа в английския гранд Арсенал през 2018 година при тогавашния главен скаут на лондончани и настоящ спортен директор на германския Щутгарт – Свен Мислинтат, а след това в България е тактически анализатор в щаба на Красимир Балъков в националния отбор през 2019 година. В последствие заема същата позиция ЦСКА 1948 през сезон 2020/2021, а през следващата кампания той е част от екипа на Азрудин Валентич в Ботев (Пловдив).

Балъков не пропусна да коментира и Световното първенство по футбол, което започна в Катар миналата неделя и си припомни успехите си с България като играч и достигането до полуфинал през 1994 година в САЩ.  

„Като футболист съм участвал два пъти на Световно първенство и беше страхотно усещане. Всеки се бори за честта на своята родина. Чувството да играеш там е невероятно, още повече ако постигнеш и страхотна серия, която ние направихме с България през 1994 година. Това е най-голямото състезание във футбола и се надявам и това Световно първенство да бъде вълнуващо за нас да има изненади“, каза Балъков.