Носителката на сребърен медал от Игрите в Токио Антоанета Костадинова спечели квота за Олимпиадата в Париж през 2024 година. Състезателката на Христо Христов взе така желаната виза след като се нареди на 4-то място в дисциплината 25 метра пистолет на световното първенство по спортна стрелба в Кайро (Египет).

 „Квотата за нас беше цел номер 1. Радвам се, че още тази година се сдобих с нея, за да мога следващата година да дишам по-спокойно. Това ще ми позволи догодина да си избирам състезанията, защото те са наистина много и са много често. Организацията на това световно беше катастрофална. Цяла седмица на малокалибреното оръжие бяхме без тренировки. Успяхме да направим една – единствена и то късно вечерта в деня преди официалната такава. Това е много сериозен пропуск за домакините, както и за Международната федерация, защото в момента там нещата са малко на политическа основа и не всичко е така, както би трябвало да бъде. Аз разчитах само и единствено на това, че всеки ден ходех да правя сухи тренировки, но това не е достатъчно. Въпреки това, аз се радвам, че успя да запазя концентрация, самообладание и да се вложа максимално както на прецизната, така и на бързата стрелба. Да се надяваме след един месец, когато тук ще се проведе финала на Световната купа, нещата ще се по-добре“, това сподели минути след като спечели олимпийската квота специално за БНР Антоанета Костадинова.

„Във финала на малокалибреното оръжие коридорът, който ми се падна, не ми пасна. Аз стрелям с лявото око и заради това завъртането ми е малко по-различно, коридора ми дойде твърде в ляво. Не можах да си намеря моя модел, не можах да се вработя както трябва и за това останах четвърта. Това са бели кахъри. Догодина има още едно световно първенство, на което ще се постарая да съм доста по-добре подготвена“, добави Костадинова и допълни:

„Щастлива съм. В момента всичките ми мисли и емоции са насочени само и единствено към тази квота, защото много исках да я спечеля точно тук. Конкуренцията беше жестока. Китайците и индийците избиха рибата, както се казва. Китайските състезатели не участваха в състезания цяла година. Дойдоха тук и имат медали във всяка дисциплина и по двама финалисти“

До края на годината Антоанета Костадинова ще участва във финала на Световната купа, в две състезания в Бундеслигата в Германия и в един турнир в Белград.