Българският гросмайстор Веселин Топалов се наложи с 1,5:1 точки над американеца Уесли Со в осмия кръг на силния турнир по шахмат в Ставангер (Норвегия).

Бившият световен шампион, който в последните няколко години почти не е играл в официални състезания, показа, че все още е на много високо ниво и спечели с черните фигури в армагедон партията срещу Со, който е шести в световната ранглиста.

В партията по класически шахмат американецът имаше предимството на белите фигури, но не успя да окаже никакъв натиск върху Топалов и след 33 хода двамата се съгласиха на реми. В последвалата блиц партия Со предприе рискове в търсене на задължителна победа, но изключително рутинираният Топалов наказа грешките му и го принуди да се предаде на 42-рия ход.

„Опитах се да играя бързо и да правя логическите ходове, които ми идваха в съзнанието. Това проработи“, каза Топалов след победата си в блиц партията.

С победата си той се придвижи до седмо място във временното класиране с 8,5 точки. Со е пети с 11 точки. Лидер в класирането е Шахрияр Мамедяров, който има 14,5 точки. Азерът спечели само за 22 хода срещу бившия световен шампион Вишванатан Ананд, след като индиецът не видя, че става мат в два хода.

В петък в последния кръг на турнира Топалов ще играе с настоящия световен шампион и лидер в световната ранглиста Магнус Карлсен от Норвегия, който с партия по-малко също е 14,5 точки.

Според регламента на турнира в Ставангер шахматистите играят всеки срещу всеки в девет партии по класически шахмат. За победа се дават 3 точки, за загуба – 0. В случай на реми двамата шахматисти получават по една точка и се играе блиц партия с армагедон правила. Ако тя бъде спечелена от играещия с белите фигури, той получава допълнителна половин точка. Ако завърши реми или бъде спечелена от играещия с черните, който има намалено време за мислене, той взима допълнителната половин точка.

Наградният фонд на турнира в Ставангер е 2,5 милиона норвежки крони, което е около 250 000 евро.