Легендата на спортната гимнастика Йордан Йовчев очаква поне два финала за България на Световната купа във Варна следващата седмица. Той присъства на днешната контролна тренировка на отбора и добави, че има силно поколение при младежите, което ще доведе до промени в националния тим за мъже.

„Аз лично се надявам на Валентина Георгиева на прескок минимум финал и поне още един финал на Йордан Александров на успоредка. А може и повече, но това е минималното, което сме си поставили. Дано да са здрави, да си изиграят нещата и може и още повече да направим.  Конкуренцията винаги е има, става все по-силна. За съжаление ние имаме двама състезатели, които са контузени в момента. Те са едни от основните в националния отбор – Дейвид Хъдълстоун и Димитър Димитров, който прави на всяко Европейско първенство финали. Те няма да вземат участие в Световната купа, но най-добрите състезатели ще присъстват на Световната купа във Варна от 27 до 29 май и ще имаме много повече наблюдения, но 28 държави са дали заявки, което го прави едно от най-мащабните състезания за годината“, заяви Йовчев.

Младежите са на лагер заедно с мъжете в зала „Раковски“ и също показаха уменията си на уредите.

„Двама от състезателите при младежите ще навършат 18 години след Европейското първенство и съвсем достойно ще запълнят някои от редиците към мъжкия национален отбор. Те тренират заедно, на лагер са, което е добре, защото повече конкуренция между тях и един друг се дърпат за нещо по-голямо. Смело мога да заяви, че на някой от сегашния национален отбор за мъже ще му е много трудно да остане в него, защото младежите правят страхотни комбинации, стабилни са и психически и физически . . . Това е хубаво за нас, идват много по-свежи сили, с повече потенциал и с по-голям шанс за развитие“, добави Йордан Йовчев.

„Някои от младежите може да участват на квалификациите на Световното първенство тази година, защото те са първа пресявка за олимпийските игри Париж 2024. Със сигурност ще има разместване в националния отбор за мъже. Не можем да кажем същото за жените, защото там имаме много контузени състезателки, но пък имаме едно острие в лицето на Валентина Георгиева. Тя направи един финал в Азербайджан месец преди тази Световна купа и ние сме изпълнени с големи очаквания към нея, защото скача един много силен прескок и защо не пък да вземе и медал“, каза още той.