България се хвърли в здрава битка, но отстъпи с 0:3 (29:31, 22:25, 30:32) на европейските вицешампиони от Словения в последния си мач от груповата фаза на Евроволей 2023 за мъже. 

Така останахме на четвърто място в групата и на осминафинал ще играем срещу Франция, спечелила групата в Израел. Мачът е отново в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна, която беше препълнена и в петте български мача от груповата фаза. Осминафиналите са на 8 и 9 септември.

Европейските вицешампиони от Словения, които си бяха подсигурили първото място в групата още след изиграването на четирите си мача във Варна, излязоха с абсолютно всички свои титуляри и се хвърляха максимално за всяка топка, за да преследват победата срещу България. Въпреки битката която дадоха българските национали пред пълната зала в Двореца на културата и спорта, усилията им се оказаха недостатъчни срещу намиращите се в страхотна форма словенци. Така Словения ни остави на четвърто място в групата във Варна и буквално разчисти пътя си към полуфиналите на Евроволей 2023. На осминафинал Словения среща Турция (четвърта в групата в Израел), а на евентуалния четвъртфинал – победителя между Хърватия (втора в нашата група) и Румъния (трета в групата в Израел).