Боряна Калейн и Стилияна Николова ще играят на още три финала на отделните уреди на световното по художествена гимнастика в испанския град Валенсия. Освен това двете грации се класират за финала на индивидуалния многобой в събота, а Калейн спечели втора индивидуална квота за олимпийските игри в Париж 2024.

Абсолютната европейска шампионка от Баку 2023 Боряна Калейн, която снощи завърши четвърта на обръч и на топка, по-късно тази вечер е сред финалистките на бухалки и на лента. Тя представи много силно своите композиции и получи от 33,450 точки на бухалки (16,400 за трудност) и 32,050 точки на лента (15.400 за трудност). Така българката влиза на финалите съответно с втора и с трета по сила оценки, а освен това взе и олимпийска квота.

Така България ще бъде представена от две индивидуалистки и ансамбъл в Париж 2024. Страната ни вече имаше завоювани две квоти от Стилияна Николова и ансамбъл жени от световното миналата година в София.

Бронзовата медалистка на топка Стилияна Николова беше безапелационна в своите рокендрол бухалки и е с най-висока оценка от 34,450 точки, от които 17,500 за трудност.

Другата българска участничка Ева Брезалиева завърза възел на лентата си още в началото и не успя да се пребори за място на финала. Тя беше оценена от съдиите с 29,650 точки, което я изпрати на 19-а позиция, а само първите осем печелят право да се борят за отличията.

Стилияна Николова и Боряна Калейн се класират за финала на индивидуалния многобой, който е в събота. Николова спечели квалификациите със сбор от 104,300 точки, а Калейн е на четвърто място със 101,450.