Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов алармира на пресконференция в БТА днес, че нови 41 аматьорски футболни клубове са били изхвърлени от редиците на организираните първенства. Именно поради тази причина той е имал днес срещи с министър-председателя академик Николай Денков и с министъра на спорта Димитър Илиев. Бербатов е запознал политиците с проблемите във футбола, както и в невъзможността да бъде повлияно по какъвто и да е начин на централата.

„Изключването и наказването на футболни клубове-членове на БФС продължава. Те са отстранени без никакво основание. На всеки нормален човек е ясно, че това е чистка. И това е заради това, че са се възползвали от правото си да свикват конгрес. Мотивите са уронване на престиж и общи обяснения. А всъщност това е една диктатура, защото те не получават дори елементарна възможност да упражнят правото си на глас. И самите клубове не са наясно, че са изключени. Някои от тях го научават в последствие или от зоналните и областни председатели“, започна Бербатов днес.

Въпросното изваждане на 41-те клуба от редиците на БФС е станало на заседание на изпълнителния комитет на БФС на 23-и май. А Петър Величков – бивш член на управата и в момента част от екипа на Бербатов, дори обясни и технологично как е станало това. На самите членове на ИК не са били дадени имената на въпросните отбори за отстраняване, а Борислав Михайлов – след като е прочел протокола и мотивите, е изчакал точно две секунди преди да се произнесе, че няма гласове против.

„Аз днес имах среща с министъра на спорта, а преди това с министър-председателя. Искаме ММС да вземе отношение по този въпрос. Над 3000 деца са спрени да практикуват любимата си игра и това е заради желанието на някои хора да запазят властта си. Ощетените научават това от регистъра на ММС. И как играта да е справедлива? А ние искаме само честен двубой“, разказа Димитър Бербатов.

Той обяви и как БФС се опитва да контролира отборите, според него. Изключените клубове имат право да се пререгистрират и да влязат в първенството с нови съдебни документи и управителни съвети. Но според Бербатов, „това е тънката схема, за да не могат да гласуват на предстоящия изборен конгрес“. Според Устава на БФС, новите членове на футболния съвет нямат право да участват в избори на футболно ръководство на централата преди да бъдат утвърдени от Конгрес.

„Призовавам и самите клубове да търсят варианти да огласят проблемите си. Защото причините за отстраняването са без никакви реални причини. Основното е уронване на престижа, което означава единствено, че са участвали в онзи Конгрес, за който дори и съдът обясни, че не е нарушение“, заяви Бербатов. „Очаквам държавата да даде мнение по въпроса. Министерството на спорта дава лицензите на федерациите. Но напълно шокиращо е как е изключена такава голяма бройка клубове. Сега 41 – с решение на изпълкома на 23-и май, а преди това 95. Смятам, че вече положението е нетърпимо. И на слепия му стана ясно, че думата е чистка“.

Още преди началото на пресконференцията той каза, че иска експедитивност от медиите, защото бърза да гледа на живо българската шахматистка Нургюл Салимова.

„Тя е пример за решителност, за инат по правилния начин. Но много път има да извърви още до върховете, защото е много млада. Аз я познавам отлично, защото е лауреат на моята фондация. Отделете й време“, призова бившият централен нападател на Тотнъм и Манчестър Юнайтед.