Колоездачният  L’Etape България от Tour de France идва в страната ни за първи път и ще се проведе на 30 юли в района на Велинград. Организатор е Спортен клуб „Спорт за всички – София в Европа“, а генерален спонсор на състезанието е пътно-строителната компания „Европейски пътища“. 

До момента за участие в L’Etape България от Tour de France са се регистрирали участници от 17 държави. Освен на сайта на събитието, регистрация може да се извърши бързо и лесно и на платформата на eventim до 23 юли включително. 

Трасето включва два маршрута – дълъг (102 км.) и къс (57 км.) при максимална денивелация от 1700 метра. Могат да участват всички желаещи – както аматьори, така и професионалисти. На късата дистанция от 57 километра ще бъдат допускани всякакви велосипеди, докато на 102-километровата дистанция ще се кара само с шосейни велосипеди. Победителите ще бъдат излъчвани в няколко възрастови категории за мъжете и жените, като митичната жълта фланелка ще бъде връчена само за най-доброто колоездачно постижение. 

Един от най-именитите български състезатели по колоездене Николай Михайлов също подкрепи  L’Etape България от Tour de France . Той е единственият българин, завършил едно от големите колоездачни обиколки „Джиро д’Италия“.

„Винаги тайно съм се надявал един ден да има етап от Tour de France в България и когато разбрах в началото на тази година, че това ще се случи, се зарадвах искрено, защото това състезание преди всичко ще популяризира спорта колоездене в България“, каза Николай Михайлов.

Организаторите поясниха, че в трасето на състезанието има и т.нар. гравел отсечка, която крие по-сериозно предизвикателство за участниците. Тя е от 2,7 км. между селата Цветино и Горна Дъбева и на нея ще бъде излъчен победителят по катерене в надпреварата „Кралят на планината“. Инфраструктурната компания „Грома Холд“, която е партньор на състезанието, се ангажира да приведе гравел отсечката във вид, отговарящ на изискванията на френския лицензоносител на състезанието.

„На практика това е черен път, който е с най-високата степен на трудност по трасето на състезанието. От началото на другата седмица сме предвидили дейности в рамките на десетина дни, за да приведем това трасе според изискванията. След което ще бъде проверено, за да бъдем всички сигурни, че то ще позволява както безпроблемно колоездене, така и по него да се движат спортно-технически автомобили и линейки, ако се налага. Ние като компания не спираме да подпомагаме както популяризирането, така и развитието на спорта в България. Гордеем се с успехите на женския футболен отбор „Спортика“, който ние подкрепяме и който тази година взе бронзовите медали в шампионата. Сега като партньор на L’Etape България от Tour de France с удоволствие се ангажираме и с подкрепа за колоездачната общност в България“, каза Виктор Велев, управител на „Грома Холд“.

„Няма нищо по-естествено именно „Европейски пътища“ да бъде генерален спонсор на L’Etape България от Tour de France. Ние приемаме избора на трасето от страна на организатора и на френския носител на лиценза като много висока оценка за нашата работа и сме щастливи, че имаме този принос към пътя на шампионите“, каза Маргарита Попиванова, изпълнителен директор на компанията. Image by keesluising from Pixabay
БНР