Членовете на Асамблеята на Евролигата се съгласиха да оставят в сила отстраняването на руските баскетболни клубове от турнирите под егидата на организацията за сезон 2023/2024, обявиха от надпреварата.

На 22 март миналата година Изпълнителният съвет на Евролигата реши да накаже руските клубове и да анулира резултатите им през сезон 2021/2022. ЦСКА, Казан УНИКС и Санкт Петербург Зенит бяха извадени от Евролигата, а Локомотив-Кубан – от Еврокъп. По-късно санкцията на руските клубове беше удължена с още един сезон.

Най-силният баскетболен турнир на Стария континент – Евролигата, прие промени в системата на плейофите, които ще влязат в сила от сезон 2023/2024.

От догодина се въвежда плей-ин турнир за последните две места в плейофите, като системата е взаимствана от Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада, където върви с голям успех вече няколко години. Според новата схема директно място в плейофите ще получават само първите шест отбора, а не както бе досега първите осем.

Седмият и осмият от редовния сезон ще играят един мач, в който домакин ще бъде тимът с по-предно класиране. Победителят от тази среща ще получава седмата позиция в плейофите, а загубилият ще играе за последната квота. В този мач той ще бъде домакин на победителя от срещата между деветия и десетия от редовния сезон. БТА