Този уикенд предстои 40-ото юбилейно издание на едно от емблематичните и най-многобройни като участници състезания в България – 100-километровата Обиколка на Витоша. Събитието, известно още като „Витоша 100“, е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“ и благодарение апостолската работа на Анна Пенчева и нейния екип от „Алпи“ отново ще събере няколко хиляди столичани и гости на града, желаещи да отправят поредното предизвикателство към самите себе си.

По традиция стартът и финалът са на паркинга пред базата на БФС до Резиденция Бояна. Тръгва се по бул. “България” по посока на кв. “Бояна”, после се продължава по пътя за м. “Златни мостове” и след това се следва подробно описания в сайта http://vitosha100km.bg маршрут, оттам може да се свали и специалният файл с GPS следата.

Стартът на супер изпитанието за колоездачи е в събота, 1 юли в 06:00 часа сутринта, а стартът на супер маратона за скороходци е също в събота, но в 23:59 часа.

Очакваните часове за финиширане са приблизително следните: за колоездачите – мъже минути преди 10:00 часа и жени минути преди 11:00 часа в събота, а за скороходците – мъже около 7:30 ч. и за жени около 9:00 часа в неделя. Официалните награждавания са в събота и в неделя от 16 часа в зоната на старт/финала.

В последните години станахме свидетели на исторически постижения. Миналото лято за първи път човек обиколи Витоша за под 8 часа. Христо Цветков пробяга 100 километра за 7 часа, 45 минути и 34 секунди, за да подобри с 22 минути собствения си рекорд и да изпревари втория с близо час. Преди две години Цветков победи и веднага след финала коленичи пред своята любима за да ѝ предложи брак.

Също в името на рекорда през 2019 година за първи път планината бе обиколена с велосипед за по-малко от 4 часа. Уникалното постижение бе записано срещу името на Александър Алексиев, който финишира за 3 часа, 55 минути и 44 секунди. При дамите с колела най-бърза в историята по новото хомологирано трасе е Христина Козарева с 5 часа, 13 минути и с 7 секунди от 2019 година. Върховото постижение при атлетките пък е на Мария Николова от 2020 година – 9 часа, 17 минути и 32 секунди.

Още по-невероятен и стойностен е рекордът на Кристиян Кирилов. През 2019 година той грабна победата при дуатлонистите, които в рамките уикенда първо изминават 100-те километра с велосипед и после пробягват същото разстояние. 26-годишният атлет финишира с общо време от 14 часа, 26 минути и 26 часа, за да подобри с цели 54 минути собствения си рекорд на трасето. Значението на това постижение се засилва от факта, че Кристиян обиколи два пъти Витоша общо за едно денонощие и три часа. Резултатът му с велосипеда е 5 часа, 4 минуту и 12 секунди (4-ти след първото изпитание), а на бягане даде 9 часа, 22 минути и 15 секунди – девето време сред всички финиширали.

При жените супергероят е Лили Ангелова, спечелила преди четири години пълен комплект медали. След като грабна тогава среброто с велосипеда, тя финишира трета при бегачите, за да ликува с титлата на дуатлон с общо време 16 часа, 25 минути и 38 секунди – рекорд на трасето и четвърто време от всички завършили, веднага след първите трима мъже!

До момента заявилите участие за тази година са над 2500 колоездачи и скороходци, като сред тях е и миналогодишният победител Христо Цветков.

„Направих много сериозна подготовка и се надявам през уикенда отново да подорбя рекорда на трасето,“ заяви Цветков на пресконференция днес в Информационния център на „София – европейска столица на спорта“. 

Рекордьорката в колоезденето Христина Козарева също смята, че е възможно още тази събота да видим резултат под 5 часа при жените. На срещата с медиите подробности за Витоша 100 предоставиха още Анна Пенчева и изпълнителният директор на „София – европейска столица на спорта“ Дамян Диков.

Ясно е, че на старт ще застанат представители на поне 24 държави, част от тях с цели отбори. Общият брой на чужденци се очаква да достигне 120, сред тях служители на редица посолства у нас. Близо 120 пък ще опитат предизвикателството да обиколят Витоша първо с велосипед и след това със скороходците. Все повече са бегачите, набрали смелост за ново предизвикателство, след като преди това са изминали успешно трасето с велосипед. Организаторите смятат, че сухото време в последните няколко дни е предпоставка за нови рекорди.

Най-малкият участник досега в Обиколката е 5-годишно момче, изминало 100 километра заедно със своя баща. Преди 6 години пък 70-годишен човек завърши дуатлона.

Проявата отново е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. В зоната на старт/финала организаторите са подготвили сетове, където завършилите ще могат да релаксират, а гости и зрители да прекарат приятни часове. Благодарание на спонсорите там ще има и няколко установки за безплатно измиване на велосипедите, както и специална машина за рециклиране на пластмасови бутилки. По трасето ще бъдат изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта. Предвидени са и разнообразни награди за участниците и зрителите.

Организаторите специално благодариха на фирмите за производство на шоколад и вафли, които безвъзмездно подкрепят Витоша 100.

Преди няколко години ръководството на Природен парк Витоша даде разрешение маршрутът на Обиколката да бъде „осиновен“, което означава, че маркировката и табелките вече ще могат да се поддържат и ползват от всички желаещи целогодишно.

РЕКОРДИТЕ НА ВИТОША 100 (по новото трасе)

КОЛОЕЗДЕНЕ

МЪЖЕ: Александър Алексиев – 3:55:44 часа от 2019 година:

ЖЕНИ: Христина Козарева – 5:13:03 часа от 2019 година:

БЯГАНЕ

МЪЖЕ: Христо Цветков – 7:45:34 часа от 2022 година

ЖЕНИ: Мария Николова – 9:17:32 часа от 2020 година

ДУАТЛОН

МЪЖЕ:  Кристиян Кирилов – 14:26:26 часа (5:04:12 и 9:22:15) от 2019 година

ЖЕНИ: Лили Ангелова 16:25:34 ч. (5:39:41 и 10:45:57) от 2019 година. БТА