Шампионът на Ролан Гарос Новак Джокович не желае да влиза в дискусии кой е най-великият тенисист в историята. Сърбинът спечели рекордната 23-ата си титла от Големия шлем вчера след победа над Каспер Рууд със 7:6(1), 6:3, 7:5 във финала на Ролан Гарос. Втори по този показател е  Рафаел Надал с 22 трофея, а трети е Роджър Федерер, който има 20, но вече прекрати състезателната си кариера. Триото доминира в мъжкия тенис през последните две десетилетия с общо 65 титли от Големия шлем и разделя мненията сред своите фенове и анализатори за това кой заслужава да бъде определен като най-добрия в историята.

„Не искам да казвам, че съм най-великият“, каза Джокович пред репортери.
„Това е неуважение към великите шампиони в други епохи. Всеки велик шампион от своето поколение е оставил огромна следа и е проправил пътя. Оставям тези дискусии на някой друг“, добави сърбинът.

36-годишният Джокович взе първата си титла от Големия шлем през 2008 година, когато Федерер вече беше спечелил 13 от 20-те си трофея, а Надал вече доминираше на червените кортове.

„И преди съм казвал, че Федерер и Надал ми помогнаха да бъда по-добър играч. Целият успех, който имам, те допринесоха за него по някакъв начин, безбройните часове на мислене какво е необходимо, за да ги победя.

Удивително е да знам, че съм с един трофей от Шлема пред Рафа, но в същото време всеки пише собствената си история. Мисля, че всеки има уникално пътуване, което трябва да прегърне и да се придържа към него“, каза още Джокович.

Сърбинът е единственият, който е печелил всеки от четирите турнира от Големия шлем поне по три пъти. Но Джокович признава, че най-трудният за печелене винаги е бил Ролан Гарос.

„Неслучайно спечелих 23-ия турнир от Големия шлем тук, в Париж, защото този турнир наистина беше най-трудният за спечелване в цялата ми кариера“, каза Джокович, който е играл седем пъти на финала в Париж. БТА