Българските състезателки спечелиха общо пет медала на финалите на отделните уреди при жените на 39-о Европейско първенство по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан). Шампионката в многобоя Боряна Калейн взе сребърен медал с бухалки и бронзов с обръч, а Стилияна Николова спечели сребро с топка и бронз с лента, а Ева Брезалиева стана втора с лента.

В първия финал за деня Калейн изигра стабилно композицията си с обръч и получи оценка 32.250 точки, което й осигури третото място. Другата българка Стилияна Николова допусна сериозна грешка с излизане на уреда извън терена и остана седма с 28.700 точки. Европейска шампионка с обръч стана Виктория Оноприенко (Украйна) с 33.250 точки, а сребърното отличие взе Ади Ася Катц (Израел) с 32.600 точки.

Във финала с топка Стилияна Николова игра много добре и беше оценена с 33.350 точки, от които 17.200 за трудност, за да вземе среброто. Боряна Калейн, която е европейска шампионка с топка от Тел Авив 2022, имаше неточности и остана шеста с 32.300 точки. От щаба ни подадоха контестация, която беше приета и оценката й беше повишена на 32.600, но тя запази шестата си позиция. Златото с топка завоюва италианката София Рафаели с 33.650 точки, а трета е представителката на домакините Зохра Агамирова с 32.850.

С бухалки Боряна Калейн игра перфектно, но получи 32.450 точки. Треньорският щаб отново подаде контестация, която беше уважена и оценката повишена на 32.650, но тя остана втора в крайното класиране. Българката завършва с четири отличия – злато в многобоя и отборно, както сребро на бухалки и бронз на обръч.Италианката София Рафаели стана първа с бухалки с 33.000 точки и спечели второ злато от финалите, а трета се нареди Екатерина Веденеева (Словения) с 31.700.

В последния финал с лента българките се представиха изключително силно. Ева Брезалиева, която играе тук само този уред, беше много силна и се нареди на второ място с 31.600 точки. От щаба ни подадоха контестация, но тя беше отхвърлена. Стилияна Николова взе бронза с отлична игра и оценка от 31.550 точки. Тя приключва с четири медала от първенството след бронза в многобоя, златото отборно, среброто на топка и третото място на лента.

България вече има 12 медала от шампионата – пет златни, четири сребърни и три бронзови. До края на днешния ден предстоят още два финала с българско участие – с пет обръча и с три ленти/две топки при ансамблите.

В залата е и посланикът на България в Азербайджан Руслан Стоянов, който подкрепя националките в последния ден на първенството. БНР