Изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали заяви, че е готов да обсъди евентуалното завръщане на Гран при на Франция с президента на страната. Той каза в интервю за вестник „Екип“, че е готов да седне с Еманюел Макрон, за да обсъдят бъдещето на най-старото състезание в света.

„В деня, в който президентът Макрон ми каже, че иска да говорим за завръщането на състезанието във Франция, аз ще дойда. Ако той иска да говори, ще бъда там веднага“, добави Доменикали.

Състезанието за Голямата награда на Франция отпадна от календара на Формула 1 за 2023 година на фона на появата на други дестинации, а спортът иска да увеличи популярността си в нови територии.

„Повече от всеки друг искам вашата страна да се върне в календара, но вие трябва да положите усилията, които другите правят“, добави Доменикали.

Голямата награда на Франция се проведе миналата година на пистата „Пол Рикар“, известна още като „Льо Кастел“. Състезанието, организирано в „Мани-Кур“ от 1991 до 2008-а, се завърна в календара през 2018-а след 10-годишно прекъсване.

Надпреварата се проведе за първи път през 1906-а, но беше прекратена през 2008-а поради финансови проблеми.

„Ние уважаваме всичко, което Франция направи за този спорт. Имате страхотни пилоти, имате отбор, имате много публика. Просто елате, за да поговорим“, заяви още шефът на Формула 1. БТА