Нападателите Клод Жиру и Джо Павелски достигнаха границата от 1000 точки в кариерата си в Националната хокейна лига, а защитникът Ерик Карлсон стана първият бранител за последните повече от 30 години, който записва поне 100 точки в рамките на един сезон. Всичко това се случи тази нощ в мачовете Отава – Каролина, Детройт – Далас и Уинипег – Сан Хосе.

35-годишният Жиру имаше 998 точки на сметката си преди мача между Отава и Каролина Хърикейнс, който Сенатърс спечелиха с 3:2. Жиру откри резултата за канадския тим в шестата минута на мача, а малко преди края на първата третина асистира Тим Щюцле за втория гол в мача, за да стане десетият активен играч с 1000 точки по системата гол плюс пас.

Брет Песке и Брент Бърнс успяха да изравнят за Каролина, но в средата на третия период Жиру записа втория си гол в мача, който се оказа и победният за „сенаторите“.

Малко след като Жиру записа постижението си, в „Клуб 1000“ влезе и 38-годишният Джо Павелски, който вкара един гол за победата на Далас Старс с 6:1 при гостуването на Детройт Ред Уингс.

Павелски бе точен за 5:0 малко след началото на втората третина на мача, а останалите попадения за гостите от щата Тексас бяха дело на Роопе Хинц, Еса Линдел, Тай Деландреа, Джейсън Робъртсън и Джейми Бен. За Детройт точен бе Дейвид Перон в 17-ата минута на втората третина, с което бе оформен и крайният резултат в мача.

Освен Жиру и Павелски, останалите действащи играчи с поне 1000 точки в Националната хокейна лига са Сидни Кросби, Александър Овечкин, Патрик Кейн, Евгени Малкин, Анже Копитар, Ерик Стал, Стивън Стамкос, Патрис Бержерон и Никлас Бакстрьом.

Шведър Ерик Карлсон също попадна в архивите на НХЛ, макар тимът му Сан Хосе Шаркс да отстъпи с 2:6 на състава на домакина Уинипег Джетс. 32-годишният Карлсон вкара и двата гола за „акулите“ и вече има 100 точки през кампанията (25 гола и 75 асистенции). Така той стана първият защитник със 100 точки в рамките на един сезон от Брайън Лийч насам, който стори това през сезон 1991/92. В над стогодишната история на НХЛ подобно постижение е записвано само 15 пъти, като рекордът е на Боби Ор от сезон 1970/71, когато той прави 139 точки.

Въпреки добрите изяви на Карлсон, неговите усилия не стигнаха за нещо повече от почетна загуба за Сан Хосе. За Уинипег головете вкараха Пиер-Люк Дюбоа, Адам Лаури, Кайл Конър, Мейсън Апълтън, Джош Морисей и Марк Шайфеле.

В останалите по-интересни мачове от НХЛ тази нощ Бъфало Сейбърс надигра с 3:2 след дузпи Ню Йорк Рейнджърс, Вашингтон победи с 5:2 Ню Йорк Айлендърс, а Сиатъл постигна петата си поредна победа след 4:1 над Аризона Койотис.

Източник: Георги Крумов, БТА