Барселона победи Бетис след изпълнение на дузпи във втория полуфинал за Суперкупата на Испания. Редовното време на мача в Рияд завърши 1:1 с голове на Роберт Левандовски и Набил Фекир. В продълженията Ансу Фати и Лорен Морон вкараха по още един гол за двата тима и така спорът бе решен с дузпи. Там на сцената излезе Марк-Андре Тер Стеген, който отрази две от изпълненията на „лос вердибланкос“ и така каталунците спечелиха 11-метровите наказателни удари с 4:2. 

По този начин финалът за Суперкупата ще противопостави големите съперници Барселона и Реал Мадрид, като това Ел Класико ще бъде в неделя, 15 януари. 

Двубоят на стадион „Крал Фахд“ в Рияд донесе много напрежение, емоции и интересни положения.

Барса поведе в резултата в 23-ата минута, когато Рафиня проби отдясно, направи си място за центриране и прати топката към вратарското поле. Там се бе включил Педри, който с глава отблизо вкара топката в мрежата. Радостта на каталунците обаче бе помрачена от съдията Карлос дел Серо Гранде, който посочи, че е имало засада и равенството се запази.

Бетис отговори с удар на Херман Пецея малко след изтичането на половин час игра, но ударът му с глава бе спасен от Марк-Андре Тер Стеген.

Пет минути преди почивката Роберт Левандовски получи топката в наказателното поле и мигновено стреля. Защитник на Бетис обаче блокира шута. За късмет на Лева, топката се върна при него и с втория си опит голаджията не сгреши,  преодолявайки Клаудио Браво.

Последва натиск на Бетис, но Тер Стеген се справи добре, спасявайки удар на Луис Енрике точно преди изтичането на първата част.

Малко след подновяването на срещата Рафиня направи голям пропуск, след като стреля покрай вратата, след като успя да се измъкне от защитник в наказателното поле на андалусийците.

В 77-ата минута Бетис успя да препарира защитата на Барселона и да изравни. Енрике намери прецизно Набил Фекир, който с удар в долния десен ъгъл направи резултата 1:1.

Само 4 минути след това Левандовски отново показа класата си и след подаване от лявото крило изравни с удар от 12-13 метра. Радостта на Барса обаче отново бе попарена от съдиите, тъй като имаше засада на Феран Торес по време на атаката.

В 84-ата минута Бетис отговори с удар на Родри, който обаче не можа да преодолее стража на каталунците.

Във втората минута на продължението Ансу Фати бе изведен в наказателното поле, но прати топката над вратата на Браво. Фати отново можеше да се разпише след подаване в наказателното поле в 5-ата минута на добавеното време, но бе отсъдена засада на Феран Торес и мачът влезе в продължения.

Десетката на Барса се реваншира за пропуските си в 3-ата минута от продължението, когато една избита топка падна на волето на 20-годишния футболист, който с левия крак запрати топката в долния ляв ъгъл на безпомощния Клаудио Браво.

Хората на Мануел пелегрини обаче отново се вдигнаха и в 101-ата минута изравниха! Луис Енрике овладя една топка вляво от вратата на Барса и я пусна към Лорен Морон на границата на вратарското поле, където резервата изпревари Араухо, овладя топката и с пета я прати в мрежата – 2:2.

В 119-ата минута Бетис остана с човек по-малко на терена, след като Андрес Гуардадо получи втори жълт картон за нарушение срещу Франк Кесие.

До поподение не се стигна до края на продълженията и така двубоят трябваше да се реши с дузпи.

Изпълнители на дузпите: 

Бетис – Барселона 

1:0 Вилиам Жозе – вкарва 

1:1 Роберт Левандовски – вкарва 

2:1 Лорен Морон – вкарва 

2:2 Франк Кесие – вкарва 

2:2 Хуанми – пропуска (Тер Стеген спасява)

2:3 Ансу Фати – вкарва 

2:3 Уилям Карвальо (Тер Стеген спасява)

2:4 Педри – вкарва – Барселона печели мача

Източник: БНР