Ръководството на Европейската федерация по баскетбол (ФИБА Европа) въведе промени в системата за класиране на първенството на Стария континент по баскетбол за жени през 2023 година в Словения и Израел. Бордът на централата заседава във френската столица Париж под ръководството на президента на организацията Тургай Демирел.

За Еврошампионата догодина от квалификационни групи F и I ще се класират директно само победителите, а при останалите осем групи и четирите най-добри втори отбори ще вземат визи за първенството. Това е вследствие на решението за отстраняването на Русия и Беларус от квалификациите. Съставите от двете държави бяха съответно в групи F и I, пише официалният уеб.

Българският национален отбор за жени участва в група Е на квалификациите за Евробаскет 2023 като към момента има една загуба от една изиграна среща. Сега за тима, воден от селекционера Стефан Михайлов, предстоят две гостувания – първо на Сърбия на 24 ноември в Белград и след това на Хърватия на 27 ноември във Вуковар.

Следващото заседание на Борда на ФИБА Европа ще се проведе през март 2023 година в Испания.