Американската тенисистка Коко Гоф бе обута в обувки с посланието „Играй за мир“ по време на демонстративно събитие в сряда вечер, което помогна да събирането на повече от 1 милиона долара за хуманитарна помощ за Украйна. В инициативата се включиха още испанецът Рафаел Надал и водачката в световната ранглиста при жените Ига Швьонтек (Полша).

„Всички вие ме познавате – обичам да говоря, когато знам, че е справедливо. Много съм доволна, че съм част от това събитие“, каза 18-годишната Гоф след като си партнира с легендарния бивш тенисист Джон Макенроу в мач на смесени двойки срещу Надал и Швьонтек.

От Американската тенис асоциация обявиха, че 100 процента от приходите от продажби на билети за шоуто на корт „Луис Армстронг“ в Ню Йорк ще бъдат дарени за международни благотворителни организации.

Сред останалите участници бяха още украинките Даяна Ястремска и Катарина Завацка, финалистката от Откритото първенство на САЩ през 2021 година Лейла Фернандес, Карлос Алкарас, Мария Сакари, Стефанос Циципас и Джесика Пегула.

„Наистина означава много да видя толкова хора да подкрепят Украйна. Искрено се надявам и желая през следващата година да честваме този ден на свобода“, заяви Завацка пред публиката.

Директорът на турнира Стейси Аластър обяви, че са достигнати 1,2 милиона долара в опита на местната асоциация по тенис да събере 2 милиона, които да бъдат дарени на Украйна до края на Откритото първенство на САЩ, което стартира в понеделник.

В същото време Виктория Азаренка от Беларус не участва в събитието, въпреки че първоначално това влизаше в плановете. Заради ролята на Беларус във войната в Украйна, участието на Азаренка бе оспорено от украинката Марта Костюк, която впоследствие също отказа участие.

Заради критиката от страна на Костюк, от Американската тенис асоциация прецениха, че няма да е в полза на събитието, ако Азаренка бъде част от него.