Германската футболна лига ще създаде комисия по устойчивото развитие, което ще бъде един от критериите за получаване на лиценз за 36-те клуба от Първа и Втора Бундеслига.

От лигата уточниха, че новата комисия ще се занимава с въпроси, свързани с „екологичната, икономическата и социалната устойчивост“, като са предвидени и редовни срещи по тези въпроси.

„Определихме устойчивостта като приоритетен въпрос. Има хора, които смятат, че е можело да направим и повече. Но за нас това е само началото. Искаме да се развиваме с всяка година. Като лига наше задължение е да свържем тези 36 клуба, защото всеки от тях стартира от различна позиция“, заяви изпълнителният директор на Германската футболна лига Доната Хопфен.

Германският министър на храните и земеделието Джем Йоздемир каза, за футболът трябва да се свърже с устойчивото развитие, ако иска да остане модел за подражание, докато Свеня Шулце, министър на икономическото сътрудничество и развитието, посочи, че футболът трябва да поеме своята отговорност, за да могат да бъдат постигнати целите на устойчивостта.