Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински заяви, че не си представя Олимпийските игри без бокса.

Инински говори пред репортери след церемонията по повод 50 години от спечелването на първата за България олимпийска титла в бокса на Георги Костадинов на Игрите в Мюнхен през 1972 година. В неделя той участва в извънредния конгрес на Международната боксова асоциация (ИБА) в Ереван, на който така и не бяха проведени избори за нов президент и властта остана у досегашния ръководител Умар Кремльов.

Предварителните прогнози сочеха, че руският олигарх ще получи подкрепата на близо три четвърти от делегатите, но въпреки това избори не бяха проведени. Извънредният конгрес се проведе по искане на Международния олимпийски комитет, който намери за недопустимо недопускането до избори на предишния конгрес в Истанбул на нидерландеца Борис ван дер Ворст, който бе единственият друг кандидат за поста.

В средите на бокса обаче се говори, че вчерашното решение ще сложи край на надеждите на бокса да запази мястото си в олимпийската програма след Игрите в Париж през 2024 година. В последните години ИБА постоянно е под ударите на МОК заради непрозрачно управление, корупционни практики и проблемно съдийство.

„На този етап нещата са такива, каквито са. Президентът Умар Кремльов спечели с огромна разлика, следователно хората и федерациите го искат. Те са доволни от това, което той е свършил. Но не и МОК. Аз смятам, че има достатъчно време, за да се вземат някакви правилни решения. Убеден съм, че боксът ще го има на олимпиади. Не мога да си представя Олимпийски игри без бокс“, каза Инински.

Той добави, че е много доволен, че поне в България боксовото семейство е единно и днешната церемония е пример в това отношение.

„Не само съм щастлив от тази церемония, но и се гордея, че толкова много боксови величия са се събрали на едно място. Виждам едно боксово семейство, което е обединено. Тук са първият златен медалист (Георги Костадинов) и последният (Стойка Кръстева) и това няма как да не ме радва“, каза Инински.

„Всеки млад човек, било то боксьор или дете, иска да има своя герой, а тук има доста такива примери. Аз се старая да се вслушвам в думите им, защото винаги има какво да науча от тях“, завърши Инински.