Президентът на Република България Румен Радев официално откри Световните първенства по таекуондо за кадети и младежи, на които домакин е София. За първи път в историята на този спорт първенствата в две различни категории се провеждат в един и същи град в рамките на няколко дни.

Първото първенство започна на 28-и юли. Вторият турнир при по-големите състезатели ще завърши на 7-и август. И двете първенства минават под патронажа на държавния глава.

„Векове наред бойните спортове развиват съвършенство на физика и характер, възпитават дисциплина и отговорност, уважение не само към партньора, но и към противника. Имам огромното удоволствие и чест да поздравя организаторите, домакините и доброволците на това най-значимо спортно събитие у нас за годината. Сигурен съм, че ще се насладим на бъдещите звезди на този спорт. Бъдете пример за утвърждаването на принципите на честната игра и използвайте случая, за да градите по между си партньорство и приятелство. За да имаме в бъдеще един мирен и спокоен свят“, обърна се президентът Радев към младите таекуондисти.

Президентът Радев открои и всеотдайността на родителите и треньорите които мотивират младите състезатели. „Вие им давате шанс да се развиват и да се утвърждават като силни и уверени личности не само в спорта, но и в живота“, посочи още той. 

Преди него шефът на българската федерация по този спорт Слави Бинев изрази задоволството си от съвместната работа и благодари както на държавния глава, така и на легендата на футбола у нас и по света Христо Стоичков.

„Благодаря Ви за възможността да работим заедно за световното таекуондо“, обърна се Слави Бинев от трибуната. След това нарече Христо Стоичков „вдъхновение за всички млади хора“.

„Ние носим неговите униформи, но освен железни ръце и железни крака, той има и златно сърце. Човек, успял във футбола, и един от най-успешните спортисти в целия свят“, каза още Бинев.

Президентът на Световната Федерация д-р Чунгуон Чо също се обърна към участниците и гостите в най-голямата спортна зала в София. Той отличи перфектната организация в София и пожела на младите таекуондисти да не губят вярата си в силата на спорта, а също така и в собствените си сили и мечти. БТА