Владимир Тарасенко записа хеттрик за Сейнт Луис при успеха с 5:2 в петия мач от серията в Западната конференция срещу Минесота. По този начин той помогна на тима си да поведе с 3-2 победи в серията от първия кръг на елиминациите в НХЛ.

Руснакът наниза три шайби поред в третия период, оформяйки своя хеттрик. Първите два гола паднаха в самото начало на частта, само в рамките на 1 минута и 28 секунди. 

Кирил Капризов вкара двата гола за Минесота, а Кевин Фиала се отличи с две асистенции.

Сейнт Луис, който е номер 3 в решетката на плейофите на Запад, смени вратаря и Джордан Бинингтън спаси днес 30 изстрела към мрежата си. Бинингтън застана в четвъртия мач под рамката вместо Виле Хусо и откакто пази той, отборът постигна две победи в два мача. Колегата му на другата врата Марк-Андре Фльори отрази 27 изстрела.

Райън О’Райли даде преднина на Блус само след 4:53 минути игра, като направи добавка при отбита шайба в численото превъзходство. В 13:15 минута обаче също с човек повече Минесота изравни чрез Капризов, а само след 4 минути пак той направи пълен обрат. Във втората третина Брандън Саад възстанови равенството 2:2, за да дойде времето на Тарасенко с хеттрика му в третата част.

Торонто показва много сериозен характер и поведе в петия мач над шампионите от предишните два сезона Тампа Бей, след като ги победи с 4:3. Голямата звезда на канадците Остън Матюс „счупи“ равенството в третия период, за да изведе тима си с 3-2 успеха напред в серията. Така носителите на Купа „Стенли“ са само на един мач от отпадане още в първия кръг.

„Публиката, цялата енергия, която ни дадоха. Просто няма друга такава плейофна атмосфера като тази в Торонто. Много е специално! Огромна крачка е за нас тази  победа, но все още имаме да свършим доста работа“, радваше се след края на мача Матюс.

Мачът изобщо не тръгна както завърши, след като Тампа Бей поведе с 2:0 в първата третина, благодарение на головете на Стивън Стамкос и Виктор Хедман. Джон Таварес върна един гол във втората. Третата част започна с натиск на Торонто, които обърнаха мача с голове на Морган Рийли и Вилям Нюландер, който подаде и две асистенции, включително за гола на Таварес. Райън Макдона изравни за 3:3 в 8:17 минута на частта, но Матюс сложи точка на спора.

Шведският център Адриан Кемпе вкара два гола за Лос Анджелис Кингс при успеха с 5:4 с продължение като гост на Едмънтън – сериозна крачка към класиране на полуфинал. Победният му гол падна 1:12 минути след началото на допълнителното време, след като проби от дясно и с обратната лява ръка прати шайбата зад гърба на вратаря Майк Смит.

Освен този гол, той вкара и за 2:1 във втория период, както и подаде на Филип Дано за 4:2. Но домакините от провинция Албърта се върнаха с два гола в рамките на по-малко от три минути на германеца Леон Драйзайтъл. Иначе вратарят на Кингс и американски национал Джонатан Куик спаси 24 удара.

Драйзайтъл изравни в 15:08 на третата част при числено превъзходство, след като получи прострелно подаване от Конър Макдейвид, напредна и стреля. Макдейвид завърши мача с гол и още една асистенция.

Шампионът на Столичната дивизия Каролина Хърикейнс отнесе Бостън Брюинс с 5:1 и поведе с 3:2 победи в серията. Два гола за отбора от Юга вкара 20-годишният канадец Сет Джарвис, за когото това е първи сезон в НХЛ. За гостите от Бостън Конър Клифтън намали на 1:4 в 10:09 минута на третия период.

Джейкъб Славин откри резултата за отбора от Северна Каролина в 6:11 минута, а по-малко от 60 секунди след това Анти Раанта остави аванса на своите, отразявайки невероятен изстрел на Брад Маршан. След 5 минути домакините вече водеха с 2:0 с гола на ДеАнджело, след което Джарвис се разписа два пъти, а Винсънт Трочек оформи успеха. Раанта завърши с 34 спасявания, а Теуво Теравайнен се отличи с три асистенции. БНР